Богдан Кирилов: Зелените коридори за ваксинация могат да продължат да функционират

Близо 274 000 дози от ваксината срещу Covid-19 на „Пфайзер/Бионтех“ пристигнаха в България. Те ще бъдат приети в логистичния център, откъдето ще бъдат разпределени до всички точки на страната. Според управителя на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов има достатъчно ваксини, за да бъдат удължени зелените коридори за ваксинация.

През май се очаква в страната да пристигнат 2 милиона от четирите разрешени за употреба ваксини. През юни количествата ще бъдат 2,5 млн., като най-голям ще бъде делът на препарата на „Пфайзер/Бионтех“.

Половината от количествата ваксини ще бъдат предназначени за личните лекари, заяви Богдан Кирилов:

„Това, което виждаме към момента, е, че има достатъчно налични количества в страната, виждаме, че вече регулярно се извършват доставките от всички производители. Днес на ваксинационен щаб допълнително ще го обсъдим, но на този етап данните показват, че зелените коридори могат да продължат да функционират“.

От днес започва ваксинацията на записаните през електронния регистър, като хората, които се записват в него ще могат да посочат предпочитанията си за ваксина – векторна или РНК.

За момента количествата от ваксината на „Янсен“ не са големи и те приоритетно ще бъдат използвани за работещите в туристическата индустрия.

Днес се провежда среща с общопрактикуващите лекари, министерство на здравеопазването и „Информационно обслужване“ за уточняване работата на системата за заявките.

Източник: БНР

Коментари в сайта

Последни новини