Нова версия за смъртта на Наполеон

Наполеон Бонапарт може да е починал поради манията си за одеколон, според ново проучване на учен от Великобритания.

Бившият император на Франция умира на 5 май 1821 г. на остров Света Елена в Атлантическия океан, където е в изгнание. Аутопсията показва, че причина за смъртта му е рак на стомаха.

Биомедицинският учен Парвес Харис от Университета в Лестър обаче предполага, че Наполеон може да е бил отровен с етеричните масла в любимия му одеколон.

Известно е, че императорът е използвал огромно количество одеколон. Парфюмерът на Наполеон, Жерве Шарден, имал заповед да снабдява императора с 50 бутилки одеколон на месец.

Предишни изследвания в САЩ показват, че етеричните масла могат да повлияят отрицателно на ендокринната система, да попречат на производството на хормони и да доведат до разстройства и тумори.

Според професор Харис продължителното прекомерно излагане на етерични масла до голяма степен обяснява влошаването на здравето на Наполеон през последните години от живота му и дори рак на стомаха.

Комерсиалното производство на одеколони започва през 1792 г. Отначало само много богати хора можели да си ги позволят.

Известно е, че Наполеон не обичал лекарите и рядко се обръщал към тях за помощ. Той обаче вярвал, че одеколонът "го предпазва от много болести". В продължение на поне 20 години той се парфюмирал обилно, изливайки одеколон върху косата си, а понякога дори го пиел.

Има версии, че ракът на стомаха на Наполеон може да е бил причинен от излагане на арсен, който се използвал в тапетите и козметиката по това време.

"Не се съмнявам, че основната отрова е одеколонът, въпреки че комбинираната експозиция заедно с други химикали, включително арсен, влошава здравето на Наполеон и в крайна сметка води до смърт от рак на стомаха“, казва професорът, цитиран от Daily Mail.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини