Административен съд – Смолян отмени разпоредба от Наредба на Общински съвет - Мадан

Смолянският административен съд с Решение № 148/07.05.2021 г. по адм. дело № 36/2021 г., отмени по оспорване на Окръжна прокуратура – Смолян, разпоредбата на чл.35 ал.4 от Наредба № 8 за определяне размера на местните данъци на територията на община Мадан.
В мотивите си съдът приема, че оспореният текст от Наредба № 8 за определяне размера на местните данъци на територията на община Мадан е незаконосъобразен като приет в отклонение от законови норми от по-висок ранг и затова ще следва да бъде отменен.
Разпоредбата на чл.35 ал.4 от Наредба №8 за определяне размера на местните данъци на територията на община Мадан, предвижда, че при придобиване по давност на имущества, недвижими имоти и ограничени вещни права върху тях, се дължи данък в размер на 2.5 на сто от оценката на имота.
Цитираният текст от Наредба № 8 касае размера на данъка единствено при придобиване по давност на имоти и вещни права върху тях. С решението си съдът приема, че този размер на данъка е в противоречие на разпоредби от нормативен акт от по-висока степен – на норми от ЗМДТ.

Съдебният акт подлежи на обжалване пред Върховен административен съд на Република България в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини