Дълбоко в развалините на Чернобил започнаха отново да тлеят ядрени реакции

Дълбоко в развалините на ядрената електроцентрала на Чернобил – 35 години след най-лошия ядрен инцидент в историята, започнаха да тлеят отново ядрени реакции. При това в недостъпното подземно помещение 302/5.

Наскоро украински учени от Safety Problems of Nuclear Power Plants (ISPNPP) засякоха необичайно висок брой неутрони, излъчвани от недостъпна стая в ядрената електроцентрала на Чернобил, а това подсказва, че е започнала нова ядрена реакция, пише Science Magazine.

"Кaтo жaрaвa в бaрбeкю", тaкa ядрeният химик Нийл Хaят от Шефийлдския университет oпрeдeля cитуaциятa в Чeрнoбил. По време на ядрения инцидент от 26 април 1986-та по-голямата част от ядрото на четвъртия блок се разтопи заради изключително интензивната топлина, което от своя страна доведе до изтичането на близо 170 тона уран в помещенията под реактора. Там те в края на краищата се охладиха и се втвърдиха досущ като лава.

През годините нивата на радиация останаха сравнително стабилни, но се знаеше, че би могъл да настъпи пик в неутроните (доказателство за ядрена реакция) след силен дъжд. Въпреки първоначалния подслон, инсталиран над реактора малко след инцидента, дъждовна вода продължава да протича в проблематичната област. Тя зaбaвя дeйcтвиeтo нa нeутрoнитe. Тoвa дaвa пo-гoлямa възмoжнocт тe дa ce cблъcкaт c ядрaтa нa урaнa и дa прeдизвикaт рeaкция (и съответно - да бъдат отделени още неутрони). През 2016-та над развалините на централата бе инсталиран нов "саркофаг", който трябваше да ограничи допълнително изтичането на радиация. Инициативата до голяма степен бе успешна, докато сега ISPNPP не регистрира необичайни места на радиоактивност около стая 305/2, където изтече по-голямата част от горивото.

Все още не е напълно ясна точната причина, която е предизвикала ядрените реакции, но някои от възможностите будят тревоги. Според Science данните на ISPNPP подсказват, че по някакъв начин изсъхването на горивото кара неутроните да удрят и разцепват ядрото на урана по-често, а не по-рядко. Независими учени, като проф. Хаят, също потвърдиха тази възможност.

Как ще бъде адресиран проблемът? Едно потенциално решение е да се използва робот, който да прокопае дупки във втвърдената радиоактивна маса и да вкара регулиращи пръти, съставени от бор, които да изпълняват ролята на контролиращ елемент в реактора и да намалят броя на неутроните.  

Въпреки че сегашното откритие наистина е проблемно и то несъмнено ще трябва да се държи под око от властите и учените, малко вероятно е то да предизвика друг инцидент от мащаба на първоначалния, както твърдят някои таблоиди. Въпреки това сегашната ситуация ни показва, че ще продължаваме да усещаме последствията от аварията от 1986-та години наред.

Източник: IFLScience

Източник: Obekti

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини