Хамас обяви, че вече няма червени линии, готови са да жертват всичко

Бригадите "Ал Касам", военното крило на групата "Хамас", предупреди Израел, че няма да има червени линии в отговор на атаките срещу ивицата Газа, съобщава "Йени шафак".

"Няма червени линии, когато става въпрос за реакция на агресията", коментира Абу Убайда, говорител на групата в телевизионна реч.

Говорителят потвърди подкрепата на групата за Йерусалим, описвайки свещения и за мюсюлманите град като "фокуса на конфликта, иконата на битките и спусъка за въстанията", добавяйки, че са готови да жертват всичко, за да защитят града и джамията Ал-Акса.

"Нашите оръжия и нашето натрупване на сила са в името на нашата земя, защитата на нашия народ и победата на нашите светилища", допълва той.

Той също така почете лидерите на групата, включително командира на град Газа Басем Иса, които са убити от израелските въздушни удари в сряда, приветствайки ги като "герои".

Абу Убайда коментира, че продължаващата битка с Израел е уникална поради единната позиция на всички палестинци по отношение на съпротивата срещу израелската агресия.

Говорителят също така успокои палестинците, че предстоят още изненади за пробив на израелските крепости, добавяйки, че атаките на Ал-Касам "разкриха уязвимостта на врага".

"Въпреки разликата във военните способности, ние насочихме масивни ракетни удари. Никоя държава не се е осмелила да ви нанесе дори една десета от тези щети след Накба", добави той, позовавайки се изгонване на палестинците през 1948 г., за да се проправи пътя за създаването на държавата Израел.

"Решението да атакуваме Тел Авив, Йерусалим, Димона, Ашкелон, Ашдод, Беершева е по-лесно за нас, отколкото да отпием глътка вода".

Израелските бойни самолети продължават да атакуват високи сгради и други цели в ивицата Газа. Откакто израелската офанзива започна късно в понеделник, здравното министерство на Газа заяви, че са убити най-малко 84 души, включително 17 деца. Повече от 480 други са ранени.

Убити са поне шест израелци и един индийски гражданин. Израелската армия заяви, че от Газа са изстреляни над 1500 ракети към различни места в Израел и съсредоточават подкрепления в близост до източните земи на анклава.

Сблъсъците между арабски и еврейски тълпи по улиците на израелски градове предизвикаха предупрежденията на израелските лидери, че конфликтът от десетилетия може да прерасне към гражданска война. Премиерът Бенямин Нетаняху определи сцените на палежи и насилие като "анархия" и призова за прекратяване на "линчовете", пише "Ню Йорк Таймс".

"Това, което се случва в израелските градове през последните няколко дни, е неприемливо", каза Нетаняху. "Това е анархия."

Израелските граждани не трябва да вземат закона в ръцете си, дори ако "кръвта им кипи", добави той: "Нищо не оправдава линча на евреи от араби и нищо не оправдава линча на араби от евреи."

Еврейските и арабските граждани се сблъскаха в най-сериозното насилие от десетилетия в израелските градове - хвърляне на камъни по автомобили, изгаряне на офиси и места за поклонение и тълпи, които измъкват хора от превозните им средства.

Няколко израелски лидери, водени от президента Реувен Ривлин споменаха призрака на гражданската война - някога немислима идея.

"Трябва да разрешим проблемите си без да причиняваме гражданска война, която може да представлява опасност за нашето съществуване, повече от всички опасности, които имаме отвън", каза Ривлин. "Мълчаливото мнозинство не казва нищо, защото е напълно зашеметено."

Палестинските лидери заявиха, че говоренето за гражданска война е отвличане на вниманието от истинската причина за размириците - полицейска жестокост срещу палестински протестиращи и провокативни действия на десни израелски заселници.

"Полицията застреля арабски демонстранти в Лод", каза Ахмед Тиби, лидер на партия "Таал" и член на израелския парламент, позовавайки се на смесения арабско-еврейски град в Израел, където се случиха едни от най-тежките сблъсъци. "Не искаме кръвопролитие. Искаме да протестираме."

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини