100 дни откакто Полша забрани абортите. Жените отвръщат на удара

Мая е на 27 години и живее в малко градче в североизточна Полша. Жената не е била готова нито финансово, нито емоционално за друго дете, когато е разбрала, че е бременна. Тъй като законният аборт в страната й не е възможен, тя се свързва с тайна група, предоставяща нелегален достъп до хапчета за аборт. Мая взима таблетките, докато кърми 11-месечното си бебе.

Друга жена, Анита, силно е искала дете, но когато вече е бременна в 13-ата седмица, научава, че поради вроден дефект, бебето й ще умре в рамките на няколко часа след раждането, ако успее да го износи.

Поради неотдавнашната промяна в полския закон, която забранява на жените да прекъсват бременността си дори в случаи на тежки и необратими фетални дефекти, на младата жена е казано да изчака, докато не направи спонтанен аборт.

Или докато роди... И стане свидетел на смъртта на детето си.

Изминаха 100 дни откакто Конституционният съд наложи почти пълна забрана на абортите в Полша, напомнят от "Евронюз". Така историите на Мая и Анита станаха новото нормално в една държава, в която невинаги нещата са стояли така и жените просто не могат да повярват какво им е наложено от радикалното правителство. 

От 27 януари единствените изключения от пълната забрана за аборт са случаите на изнасилване или кръвосмешение, както и ако здравето на майката е застрашено.

Лекарите, които извършват аборти, са изправени пред заплахата за до 3 години затвор.

В резултат на това много полски жени са принудени да продължат бременността си против волята си, докато други отиват в чужбина, за да правят аборт. Някои пък правят тайни и рисковани аборти в дома си. 

Скандалният закон предизвика най-големите протести в страната през нейната посткомунистическа история и предизвика международно осъждане, включително от страна на Европейския съюз.

Десетки хиляди жени са засегнати

"Аборт без граници" е инициатива, основана през 2019 г. в подкрепа на жените с нежелана бременност в Полша и в други страни. Само през през първите шест месеца след решението на полския Конституционен съд е оказана помощ на 17 000 жени да направят аборт, било то у дома – с хапчета – или в клиники в чужбина.

15-годишната Касия е една от тези, на които благотворителната организация е помогнала. Чак когато е бременна вече от 12 седмици, тя събира сили да каже на майка си, че очаква дете. Майка й, вместо да се разгневи, както е очаквало момичето, се свърза с "Аборт без граници" от името на дъщеря си. Така Касия прави аборт в Холандия през април.

"Жените помагат на жените" е група, предоставяща достъп до хапчета за аборти, които изпращат по пощата.

Казват, че са отговорили на над 46 000 съобщения от Полша и са оказали помощ на 10 000 души.

Срещу здравето на жените

"Това е опустошително за жените, защото очевидно става дума за потискаща система, която се е развила срещу здравето и живота им", казва Ирен Донадио, старши ръководител на Стратегия и партньорство в Международната федерация за планирано родителство – Европейска мрежа (IPPF-EN).

Инициативата за аборти в чужбина е събрала над 91 000 евро за шестте месеца след решението на съда. Средствата са използвани за покриване на разходите при процедури за аборт и хапчета, за плащане на квартира и пътуване, както и за тестове за Covid-19.

Друг пример за трансгранична солидарност е групата Ciocia Czesia (Леля Чехия), създадена миналата година, за да помогне на полските жени да търсят аборт в съседната Чехия.

"Изпитахме нужда да направим нещо", казва Марта Мачаловска от Ciocia Czesia пред "Евронюз".

Те се свързват с подобни колективи в Берлин и Виена – Ciocia Basia и Ciocia Wienia – като същевременно стартират кампания за набиране на средства за покриване на разходите за процедурите, пътуването и настаняването. 

Махаловска каза съобщава, че до момента около 215 жени са се свързали със Ciocia Czesia. Групата им предоставя правна и практическа информация на техния език и ги свързва с полскоговорящ медицински персонал.

Източник: https://momichetata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    То
    Това е
    1 0
    14:38, 14 май 2021
    не хуманно отношение на правителството на Полша към жените,защо друг ще решава вместо теб дали да имаш дете или не.Спомням си и у нас за известно време през 70те год беше въведено нещо подобво-комисия от3-4старчоци от ОФ си гледат сеира,като разпитват защо не искаш детето и после те решават дали да направиш аборт или не.Така се родиха доста нежелани по различни причини деца.Не си спомням ,колко продължи това ,но после го отмениха.
  • 2
    То
    Това е
    0 0
    16:59, 14 май 2021
    много просто- предпази се. Едната страна може да предпази другата и другата може да се предпази сама ако иска. Друг да носи отговорност е много лесно- те са виновни щото не дават да се абортира. Ако се помисли преди това - няма да се стига до там.
Последни новини