Планира се удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на юни

Планира се с още месец да бъде удължена извънредната епидемична обстановка - до края на юни - това обяви в интервю за bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. "С обявяването на тази обстановка са свързани доста от мерките, които се прилагат, така че без нея те не могат да действат. Вероятно ще е необходимо поне с един месец тя да се удължи", каза той.

Той успокои, че зелените коридори няма да се закриват, а ще се облекчи раздаването на ваксини за личните лекари - те ще ги получават от районните здравни инспекции и поликлиниките, които ще бъдат определени в заповед. Целта е да се избегнат струпвания и напрежение, каквото имаше пред Столичната здравна инспекция.

"От края на май доставките на "Пфайзер" се увеличават двойно, което ще даде възможност да удовлетворим почти 100% заявките на личните лекари и да останат количества за електронната система и зелените коридори", обясни Кунчев.

Обмислят се промени в правилата за влизане в България - децата до определена възраст да не се тестват. Обсъждат се два вариант за такава възрастовата граница - до 2-годишна възраст или до 5-6 г., като най-вероятно ще се приеме второто предложение.

"Според мен е по-удачно да е 5-6 г., вземането на проба от по-малките деца е по-неприятно, по-трудно, особено в условия на граница или някъде другаде. Има минимален риск, но е приемлив, не е толкова голям процентът на децата под 5 г., които пътуват, влизат в България, така че може да определим възраст такава, която да улеснява пътуванията на хората", уточни здравният експерт.

Планира се и разширяване на списъка с производители на бързи тестове, които да се признават, за да се премахне карантина при влизане в България. Ще се разшири и списъкът с държави, от които влизането е забранено заради разпространението на индийския вариант на вируса на територията им.

Промените се очаква да бъдат оповестени в заповед на здравния министър през новата седмица.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ба
    бат Танас
    4 0
    19:14, 16 май 2021
    Новия министър няма никаква разлика от стария ! Бай Ганю го е казал всичките са маскари!
    • АТ
      А този ТЪПАН
      0 0
      22:50, 16 май 2021
      защо още не е сменен?!!
Последни новини