Неизплащане на заплата или неизползван отпуск при напускане-най-подаван сигнал към КНСБ

    Неизплащане на работната заплата, предимно при напускане, е най-честият сигнал, който е подаван като нарушение на трудовите права към КНСБ от региона на Хасково. Често работодателите се ослушват и при изплащането на неизползван платен годишен отпуск.

    Данните са от шестия годишен доклад на КНСБ и тези за региона на Хасково следват ставките, отчетени общо за страната. А според тях 25 % от подадените в КНСБ през 2020 г. сигнали за нарушения на трудовите права са заради неизплащане на работни заплати.

    В доклада със собствени анализ на локално ниво са заложени Пловдив, Велико Търново, Смолян, Хасково и Габрово, като области, от които са дошли най-много от сигналите. Сред тях Хасково е на четвърто място с 12 % от подадените брожения. Сигналите, подадени от региона са около 140. Част от тях са депозирани пред индивидуално от хората към Федерацията, сигнали постъпват към централата от съответните Федерации, през платформата за сигнали на синдиката и на трето място и най-много са сигналите, които минават през РС на КНСБ, посочи председателят областният координатор на Регионалния съвет на КНСБ в Хасково Веселин Тодоров.

    Сигнал с висока честото от региона на Хасково е и този за нарушенията, свързани с работното време при правото на отпуск и почивка. Най-често тези сигнали идват от сферите на международния транспорт и охранителната дейност, посочи Веселин Тодоров. Той допълни обаче, че няма депозирано оплакване от хасковска транспортна фирма.

    Чести са сигналите в КНСБ и за неизплащане на суми, договорени над трудовото възнаграждение.

    Това че има подаден сигнал, не означава непременно обаче, че ще бъде констатирано нарушение.

    Част от възникналите казуси между страните са решавани преди да стигнат до Инспекцията по труда или да влязат в съда, отбеляза Веселин Тодоров, който е адвокат с дългогодишна практика по трудовото законодателство.

    Разпределението спрямо възрастта на подаващите сигнали към КНСБ през 2020 г. показва, че както в Хасково, така и в национален мащаб, най-много са подадените от работещите на възраст между 46-55 години. Работещите между 26 и 32 година са подали едва 2,8 % от сигналите. Обяснението е в няколко посоки: или тази възрастова група е твърде маломерна на пазара на труда у нас, защото не е в страната, възможно е и тези хора да си знаят добре трудовите права и да успяват сами да решават казусите при възникването на ситуация.

    От позицията на дългия опит, който има в трудовото право и като синдикален лидер в региона на Хасково, Веселин Тодоров коментира, че се забелязва позитивна тенденция през последните години във взаимоотношенията работодател-работник.

    „Имаше времена, в които работодателите гледаха на работника си само и и единствено като средство, а работната среда беше най-малкият им проблем. Но сега нещата са съвсем различни, особено когато дойде осъзнаването, че читавите работници са дефицит„

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      То
      Тодорова
      26 -3
      14:19, 18 май 2021
      на Тенчо Лилянов и Даниел Гаргов фирмите неизплащане на заплата и неизползван отпуск при наспускане, липса на трудовоправни отношения , укриване на данъци и осигуровки ,уволнения и даване на съд на служители позволили си лукса да напуснат , условия на труд водещи до смърт и инвалидизация.
    • 2
      Ем
      Ема
      28 -1
      14:37, 18 май 2021
      Практиката е масова-не се изплащат платени отпуски дори и да не напускаш.
      Защо трябва по сигнал да се работи, нека се правят изненадващи проверки!
    • 3
      Хр
      Христов
      13 -3
      18:23, 18 май 2021
      Тези 10 години мълчаха и като се смени властта засмърдяха
    • 4
      Хр
      Христов
      11 -1
      19:28, 18 май 2021
      Защо на тези казионни синдикати им е предоставен комплекс Изворите в с. Минерални бани без да плащат какъвто и да е наем вече 25 години. Кой ще отговори?
    • 5
      Ня
      Няма синдикати и защита
      12 0
      21:06, 18 май 2021
      Синидкати - вятър работа. Никаква защита не чакайте от алчни синдикатозащитници и защитнички! Те гледат първо себе си да уредят пред началството - пафкане, лафче и ако могат някой да очернят и да го изгонят - юруш на синдикалната защита!
    • 6
      Бо
      Борат боракса
      8 0
      21:31, 18 май 2021
      Снимките от кой кабинет са? Портрета от стената на Златко Марчев ли е?
    Последни новини