NYT: Доста преди новината за развода Бил Гейтс е бил известен със съмнителното си поведение

Извънбрачни връзки и обвинения в неуместно поведение - репутацията на бившия шеф на Майкрософт (Microsoft) Бил Гейтс бе опетнена от разкрития, последвали новината за развода му с неговата съпруга Мелинда след 27 години брак, отбелязва Франс прес.

Семейството обяви на 3 май решението си за раздяла. Към този момент Бил Гейтс за мнозина бе само легенда на информатиката и филантроп. Фондацията, която той създаде със съпругата си, се превърна в най-влиятелната частна благотворителна организация в света, финансирала различни проекти на обща стойност 53,8 милиарда долара. Към 3 май 65-годишният Бил Гейтс със своя резервиран вид изглеждаше като много уважаван мъж.

Оттогава обаче минаха 15 дни и езиците се развързаха. Последваха разкрития, които го обрисуваха като бизнесмен със съмнителни моменти в поведението си. В неделя в. "Уолстрийт джърнъл" разкри, че окончателната раздяла на Гейтс с Майкрософт през март 2020 г. е била свързана с преценена като неуместна негова връзка със служителка на софтуерния гигант в началото на този век.

Според официалната версия Гейтс, който заедно с Пол Алън основа Майкрософт през 1975 г., бе напуснал управителния съвет на компанията през 2020 г., за да се посвети изцяло на фондацията си. Но след новите разкрития говорител на Майкрософт потвърди пред Франс прес, че корпорацията е била уведомена в края на 2019 г., че Гейтс се е опитвал да установи интимна връзка с инженерка през 2000 г.
Комисия към управителния съвет е проучила проблема, подпомагана от външна адвокатска кантора. Направено е било задълбочено разследване. Инженерката е казала в писмо, че е имала връзка от сексуално естество с Гейтс в продължение на години, твърди "Уолстрийт джърнъл". Американският ежедневник уточнява, че милиардерът е напуснал управителния съвет на основаната от самия него компания преди края на разследването.

Финансовото издание освен това твърди, че от ръководството на Майкрософт са се поинтересували и от връзките на Бил Гейтс със скандално известния финансист Джефри Епстийн, обвинен в сексуални посегателства срещу десетки непълнолетни в луксозните си имоти. Епстийн бе намерен обесен в своята затворническа килия през август 2019 г. Защитата на Бил Гейтс уверява, че връзките му с Епстийн са били само в рамките на филантропските му дела, и казва, че той съжалява за тях, според "Уолстрийт джърнъл".

Разкритията се допълниха и от публикуваната вчера във в. "Ню Йорк таймс" пространна статия, която навежда на мисълта, че доста преди новината за развода Бил Гейтс е бил известен със съмнителното си поведение. В материала, който се базира на пожелали да запазят анонимност източници, пише, че съоснователят на Майкрософт е помогнал за потулването на случай на сексуален тормоз, за който бил виновен Майкъл Ларсън - човекът, управляващ акциите му. Според два информирани източника Мелинда Гейтс е изразила през 2018 г. несъгласие с начина, по който е реагирал нейният съпруг, позволявайки на Ларсън да остане на поста си в замяна на финансова трансакция с предполагаемата жертва.

"Ню Йорк таймс" твърди още, че "Гейтс преследвал, когато му се отдадел повод, жени в офиса". През 2006 г., например, той присъствал на презентация на служителка на Майкрософт. След това незабавно й изпратил имейл с покана за вечеря.

Според шест настоящи и бивши служители на компанията, фондацията на Гейтс и дружеството, управляващо богатството на семейство Гейтс, тези и други, по-скорошни инциденти са създавали една понякога "неудобна работна среда".

"Ню Йорк таймс" обаче подчертава, че дори и да не са одобрявали поведението на Гейтс, някои служители не са го възприемали като "сексуален хищник".

Въпреки че американците по принцип не одобряват изневярата, те имат склонност да пренебрегват изневярата на мъже. Особено когато става дума за богати и влиятелни хора, така че разкритията едва ли ще навредят трайно на имиджа на Гейтс, каза Алиша Уокър, преподавателка по социология в Университета на Мисури. Тя даде пример, че същото се е случило във връзка с изневярата на Джеф Безос.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини