Фондация учреди награда на името на световния оперен бас Борис Христов

Световният оперен бас Борис Христов вдъхновява учредителите - "Фондация за развитие на артистични таланти" и пловдивчанина Иван Фратев за новата престижна награда, с която в Пловдив ще бъдат отличавани талантливи артисти и прояви със значим принос за развитието на съвременната култура. Това съобщиха от пресцентъра на община Пловдив.

Отличието "Борис Христов" се обявява днес - денят, в който преди 107 години в Пловдив се ражда Борис Христов. Ролята му за популяризиране на българската култура и поставянето й сред най-високите постижения на европейското и световно културно наследство е всепризната, категорични са учредителите. Затова фондацията няма колебание чие име ще носи призът, който ще получават съвременни личности с ярки постижения в изкуството. Награда ще се присъжда за постижения, които придават високо качество и съдържание на културните процеси в град Пловдив и страната. Сред критериите за избор на личност и/или събитие от особено значение ще бъде устойчивостта на постигнатите резултати, както и съизмеримостта им с най-добрите образци на съвременното изкуство по света. Ще се анализират и интересите на публиките, начините и степените на въздействие върху тях, възпитаването на вкус и това доколко способства за създаване на трайни нагласи на потребност от изкуство.

Фондацията осъществява дейността си в Пловдив и изборът на личностите и проявите, които ще получават годишната награда "Борис Христов" естествено ще бъде насочен към културния живот в града.

Наградната статуетка е миниатюра на един от популярните предметни символи - маската, изработена от скулптора Цвятко Сиромашки, която посреща посетителите на входа на Дома на културата "Борис Христов", зад която фондацията стои изцяло и финансово. Името на Иван Фратев е трайно свързано с подкрепата за стойностни събития, които допринасят за достойното развитие на Пловдив.

Кои ще бъдат отличените творци ще определя петчленно жури, в състава на което са поканени представители на бизнеса в града, юристи и журналисти. Статуетката ще бъде връчена за първи път през тази година и символично ще подкрепи изключителните усилия да се създава изкуство в сложната за всички артисти и хора на изкуството 2021.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини