Учени отчетоха нов рекорд за скорост на полет при птици

Абсолютни шампиони по скорост в птичето царство са бързолетите, пише сп. iScience, позовавайки се на шведски изследователи.

Биолози от университета в Лунд съобщиха, че са успели да отчетат нов рекорд за скорост на полета при тези птици.

Използвайки нова техника за геолокация, учените са открили, че бързолетите са не само най-издръжливите, но и най-скоростните птици. Учените досега са смятали, че те изминават до 500 километра на ден. Оказва се обаче, че тази цифра е занижена.

Настоящото изследване показва, че средната скорост на полет при бързолетите е 570 километра на ден. Сред тях обаче се открояват и пернати рекордьори, способни да изминават над 830 километра дневно.

Изследователите припомнят, че по-голямата част от живота на тези птици преминава във въздуха. Те са в полет около 10 месеца в годината, не се запасяват с храна и използват попътния вятър, което увеличава скоростта им с до 20 процента.

Бързолетите са най-активни по време на продължителния си миграционен период. По-заседнал начин на живот птиците водят през брачния си сезон.

Учените все още нямат обяснение как бързолетите определят, че по време на миграцията им ще бъдат подпомагани от попътен вятър. Възможно обяснение е, че те се ориентират по атмосферното налягане.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини