ЦИК пита ще могат ли българите да гласуват на почивка

Централната избирателна комисия изпрати запитване до служебния министър на регионалното развитие за предстоящите парламентарни избори. В него се пита дали хората ще могат да гласуват на адрес в страната, където са на почивка, съобщи БНР.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова обоснова запитването до регионалния министър Виолета Комитова с множеството постъпили въпроси от избиратели, "които на 11 юли са планирали почивка на място, различно от техния постоянен адрес".

Хората с увреждания ще могат да гласуват с подвижна избирателна секция на изборите на 11 юли, като не е необходимо при подаване при подаването на електронно заявление то да бъде подписано, реши още ЦИК.

Отпада изискването хората с трайни увреждания да представят документ на хартия от ТЕЛК или НЕЛК. Проверката ще се извършва по служебен ред от общинските администрации, до които се подава заявлението.

С подвижна секция ще могат да гласуват и хора с временна неработоспособност, които не могат да се придвижат до секциите, например, със счупен крак. Епикризата за състоянието също ще се проверява от общините по служебен ред.

Засега в ЦИК за предсрочните парламентарни избори на 11 юли са се регистрирали "Изправи се! Мутри вън", Коалиция "Българските патриоти", Коалицията "Ляв съюз за чиста и свята република", "Републиканци за България" и ДПС.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Из
    избори до дупка
    2 0
    16:38, 25 май 2021
    На всеки плаж на моренцето ще има до всеки чадър и по една машина за гласуване. Може да няма спасители, но машини ще има!
Последни новини