Финансовият министър иска актуализация на избирателните списъци, ЦИК не дава

Националната агенция за приходите да предостави данни за българите, които трайно са декларирали да пребивават в чужбина, за да бъдат извадени от избирателните списъци по адрес в България.

Обмислянето на тази идея е предложено от служебния министър на финансите Асен Василев по време на заседанието на кабинета на 19 май, уточниха от пресцентъра на финансовото министерство.

Уточнението е заради публикации в медиите, че българите, които не плащат данъци в страната, няма да гласуват у нас. 

Министър Асен Василев по никакъв начин не предлага да се ограничи правото на глас на българите, които са избрали да плащат данъци и осигуровки в чужбина, категорично заявяват от Министерството на финансите. От там уточняват, че Василев поставя на масата въпроса дали български граждани, които официално са декларирали, че имат постоянен адрес в чужбина, да не бъдат извадят от избирателните списъци по адрес на местоживеене в България, като в същото време запазят правото си да гласуват в чужбина или в България по досегашния ред за гласуване по настоящ адрес.

След това Василев предлага да бъде направен „кросчек“ или съпоставяне на данните за валидните документи за самоличност, с каквито разполагат от МВР с масивите на НАП, където има информация за българите, заявили, че трайно пребивават в чужбина. "Как може български граждани, които не притежават валидни български документи за самоличност – лична карта, международен паспорт и друг документ да упражнят правото си на глас? И ако не може, трябва ли те да фигурират в избирателните списъци в България?", пита още Асен Василев.

Министър Василев поставя тези два въпроса за обсъждане, за да започне дебат по тяхното решаване в бъдеще, включително чрез промени в нормативната уредба и изборното законодателство, без да нарушава конституционното право на всеки български гражданин на глас, независимо дали постоянното му пребиваване е в страната или в чужбина.

Актуализирането на списъците е дълъг процес, който не трябва да се прави в навечерието на изборите. Нужно е това да се регламентира от закон, коментира пред БНТ зам.-председателят на ЦИК и един от говорителите на комисията Росица Матева. Тя допълни, че ЦИК има нужда от помощ за подготовка на документацията за обществената поръчка за нужните допълнители машини за гласуване, както и за гарантиране на сигурността на машинния вот. Според Матева, интересът към предсрочните парламентарни избори е по-голям, отколкото към редовните.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ко
    Констатация
    16 -4
    08:04, 26 май 2021
    Нега първо да актуализира списъка с длъжници на НАП за стотици милиони, източени чрез фалшиви и кухи фирми. Интимният му приятел-шефа на НАП е прехвърлил такива фирми,дължащи милиони на хора от малцинствата. Културист-измамник и крадец ,личен приятел на Черепа е на висок държавен пост. ВМЕСТО ДА СА В ЗАТВОРА,ТЕ СА ВЪВ ВЛАСТТА.
    ЦЯЛОТО СЕГАШНО ПРАВИТЕЛСТВО Е ПОТВЪРЖДЕНИЕ НА ТОВА.
    • Ба
      Бай Шиле
      11 -10
      08:14, 26 май 2021
      Президента ни стана за майтап с перфектния си английски. Подмина Стоичков и Бареков в ръсенето на лафове в Брюксел.
    • Не
      не цялото
      15 -3
      08:16, 26 май 2021
      Списъците наистина трябва да се оправят. И аз като вас не харесвам шефа на НАП, но храесвам например младия министър на икономиката който раздвижи нещата около ББР.
    • Ан
      Анти мафия
      6 -6
      16:20, 26 май 2021
      Служебните министри и зам.-министри на Румен Радев се оказаха в обща схема с фондации, твърди Легия "Антимафия" и прилага документи........Октоподът включва министърът на финансите Асен Василев, на икономиката - Кирил Петков, и на образованието - Николай Денков.........
      Включени са и зам.-министри. Евгения
      Константинова Пеева, която е зам.-министър на образованието......... Асен Василев и Николай Денков са в обща фондация "Заедно в час" в периода 2010 до 2021 година, макар в различно време........От друга страна Кирил Петков, когото Румен
      Радев назначи за служебен министър на
      Икономиката, и отново Асен Василев пък са се събрали във фондация "Център за
      икономически стратегии и
      конкурентноспособност". ..........
      Отново Кирил Петков и Николай Денков пък са заедно в Център по приложни изследвания и иновации........
      По данни на "Легия Антимафия" служебният
      финансов министър Асен Василев има
      отношение и в три офшорни компании, както
      лично така и чрез свързани лица........:
      1. „АКСЕЛБЕРТ" Държава ВИРДЖИНСКИ О-
      Ви(бр.); Роуд Таун, Тортола; Кларънс Томас
      Билдинг, П.К. 4649
      2. Лессно ЛЛС Държава САЩ; Делауер, Леуес,
      Съсекс; Квартал 16192 Коустал Хайуей;
      3. Невек Капитал Партнърс Лимитед Държава
      ВИРДЖински О-ВИ(бр.); Тортола, Роуд Таун;
      Квартал Комърс хаус; Уикъмс Кей
  • 2
    На
    Наблюдател
    11 -6
    09:09, 26 май 2021
    Президента ни хубаво го мисли да направи в списъците на гласоподавателите ни в чужбина, който плаща данъци в друга държава да няма право да гласува . Ако това се приеме финансовия ни министър ще е номер 1 в списъка , понеже дължи над 10 милиона паунда данъци на обединеното кралство от м. януари т. г. когато е фалирала офшорната му фирма ! Пита се от къде ще ги вземе парите за да ги плати и защо се мълчи и крие това ? Явно с шефа на НАП са знаели, че ще стават министри предварително и са се освободили по един и друг начин от фирмите си .
    Това служебно правителство за десетина дни направо твори чудеса в обратния смисъл на думата!!
    • Бъ
      бъзз
      4 -3
      17:02, 26 май 2021
      Освен да си наблюдател, трябва и да четеш статиите с разбиране и след това да правиш коментар.
      Също е добре да се пише грамотно. Ако може де.
  • 3
    Ка
    Карадаалъ
    2 -1
    13:39, 26 май 2021
    .сега в Турция има много такива..
Последни новини