Турция смята за нелегитимни президентските избори в Сирия

Турция смята за нелегитимни президентските избори в Сирия на 26 май, обяви турското външно министерство, цитирано от телевизия CNN-Turk.

Президентските избори, които са организирани от сирийския режим, не отразяват волята на народа и не са легитимни, се казва в изявление на турското външнополитическо ведомство.

В текста се казва още, че изборите не се състоят при "свободни и честни условия".

Важно е да не се позволи на режима да си осигури "изкуствена легитимност" на базата на резултатите от изборите, също така е важно да продължи политическият процес с посредничеството на ООН. Турция ще продължава да полага усилия в това направление и да проявява солидарност към сирийския народ, е посочено в изявлението на турското министерство на външните работи.

На президентските избори се съревновават трима кандидати, одобрени от Сирийския върховен конституционен съд. Единият кандидат е Башар ал Асад. Вторият е Абдулах Салум, бивш министър, третият е Махмуд Мараи, опозиционер, към когото сирийският режим се отнася толерантно и който живее в Дамаск. Очаква се президентските избори да донесат четвърти мандат на Асад.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини