Осемте големи кредитополучатели на ББР не се явиха на срещата с министър Петков

Служебният министър на икономиката Кирил Петков отправи покана за среща-разговор към най-големите кредитополучатели на Българска банка за развитие (ББР). Поканата е изпратена до всички 8 фирми.

Срещата-разговор се предава и публично достъпна на фейсбук страницата на министерството на икономиката  и на YouTube канала на министерството на икономиката.

Шест от осемте големи кредит са изпратили отговор на поканата. Основното от техните отговори на зададените въпроси е, че те обслужват кредитите си.

Благоевград АД и Транспект АД не са изпратили отговор.

Интересни сигнали са започнали да се получават от малки фирми, които не са получили достъп до кредитиране. Това съобщи министър Петков, който бе сам на обявената среща, заедно с представителите на медиите. Той се закани да иска обяснение от ББР за всеки отказ или забавяне, за които има сигнал.

Министър Петков съобщи в отговор на въпрос, че преди ден е имал първа среща с управителите на ББР, от които всъщност зависи отпускането на кредити. Като принципал, хората, които отговарят директно пред него са надзора. Към управителите, като управители на една банка с капитал от нашите данъци, той ще има оперативни въпроси. 

Законът за банковата тайна рестриктира влизането в конкретика, но отговори ще има от одита, който вече тече в ББР.

Оттук нататък ББР има лимит 5 млн. за отпусканите кредити и ще работи за малкия и среден бизнес, както е по закон, заяви министър Петков.

БМФ са написали най-изчерпателното писмо и са дали детайли за какво е разходван кредитът, като цитират зе този заем е фокусиран върху експортната им дейност.

Детайли за размера на вноските и лихвите ще станат асни следващата седмица, когато резултати от има одита.

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ба
    Бат Танас
    8 -7
    13:25, 28 май 2021
    Момче младо, не виждаш ли че никой не ви бръсне за нищо! Пенсионирания фатмак те е сложил за два месеца и половина да търкаш бюро и министерско кресло, а не да бъркаш в нужника и да разлайваш журналята!
    • #
      #
      6 -5
      13:30, 28 май 2021
      Много ли ви боли в Шайката ?
  • 2
    Зе
    Зенит
    5 -6
    14:31, 28 май 2021
    В момента ни управлява нова шайка! Като дойде временното правителство казаха че има излишък от пари. И изведнъж свършиха къде отидоха? До сега нали са крали герберистите и оставиха в излишък на хазната и при новите мутри изведнъж свърши парата за две недели ! Смятайте какви се точат да ни управляват !
    • На
      надир
      3 -2
      22:24, 28 май 2021
      браво точен коментарии! Крадат още от първия ден.

Още новини

Последни новини