Безос се оттегля от руля на Amazon на 5 юли

Основателят на Amazon Джеф Безос официално ще се оттегли от ролята си на главен изпълнителен директор на 5 юли. Безос ще предаде юздите на Анди Джеси, който понастоящем управлява Amazon Web Services.

Близо три десетилетия Безос ръководеше гиганта в интернет търговията, който го направи един от най-богатите хора в света. Безос ще стане изпълнителен председател на Amazon.

Компанията за първи път обяви смяната на ръководството през февруари. Тогава стана ясно, че Джаси ще поеме управлението през третото фискално тримесечие. Датата 5 юли има сантиментално значение – на нея, през 1994 г., е основана Amazon.

„Много съм развълнуван да премина в ролята на [изпълнителен] председател, където ще насоча енергията и вниманието си към нови продукти и новостартиращи инициативи“, каза Безос, цитиран от CNN.

През февруари той заяви, че очаква с нетърпение да има повече време да работи по своите начинания извън компанията, като например Bezos Earth Fund и Blue Origin.

Безос очаква, че Джаси, който е в компанията от 24 години, да бъде „изключителен лидер“.

„Той следва най-високите високи стандарти и гарантирам, че Анди никога няма да позволи на Вселената да ни направи обикновени“, каза Безос. „Той има енергията, необходима да поддържа живо в нас това, което ни направи специални.“

Когато Джаси напусне най-високия пост в AWS, за да управлява Amazon, той ще бъде заменен от изпълнителния директор на Tableau Адам Селипски, заяви компанията през март.

Пред него ще стоят няколко предизвикателства. Едното е свързано с „прясното“ придобиване на MGM. Другото е недоволството на складовите работници на компанията.

Трето предизвикателство е заведеното от окръг Колумбия антитръстово дело срещу компанията, в което тя е обвинена, че злоупотребява с пазарното си господство в електронната търговия, за да ограничи конкуренцията.

Източник: technews

Коментари в сайта

Последни новини