Педиатри от Хасково не препоръчват ваксинирането срещу Ковид 19 за деца

Педиатри от Хасково смятат, че ваксинирането на децата срещу Ковид 19 трябва да става по строго индивидуална преценка и задължително след изричното желание на родителите.

Преди по-малко от седмица Европейската агенция по лекарствата - ЕМА одобри използването на ваксината срещу коронавирус на Пфайзер при деца на възраст от 12 до 15 години. Така препаратът става първият, който е разрешен за прилагане на подрастващите от тази възрастова група в страните от Европейския съюз.

Ваксината обаче вече се прилага широко при децата от тези възрасти в САЩ и Канада. Германия също възнамерява да започне с ваксинацията при подрастващите на възраст 12-16 години през юни.

Вероятно и в нашата страна тази възможност ще се появи през следващия месец, посочи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, при посещението си в Харманли през миналата седмица, където той присъства за ваксинацията в мобилния кабинет там, за да отговори лично на въпросите на хората относно имунизирането.

Според педиатъра от Хасково д-р Марио Янакиев обаче когато се говори за ваксинация при децата трябва да се подхожда внимателно и много балансирано.

„Епидемията върви и е ясно, че тя ще продължи. Ваксинацията не е манна небесна, тя е елемент в борбата срещу едно вирусно заболяване. Затова по-скоро не препоръчвам ваксинирането при малките деца. По-скоро е възможно да се обмисли ваксинацията при уязвимите групи деца,като тези с хронични заболявания и то над 12-13-годишна възраст. Но и за тях подходът трябва да е много внимателен, а крайната преценка много стриктна.

На същото мнение са и други лекари по педиатрия от областния град. Има и мнения, че до ваксинация може да се стигне основно за децата спортисти, които имат международни участия. Те пътуват много и се срещат с други свои връстници от различни краища на света. Поставянето на ваксини за тях ще е донякъде оправдано с оглед на това да се им се спести многократното тестване при пътуванията.

Според данните от Единния информационен портал за Ковид 19, от началото на пандемията през март до момента, от всички потвърдени случая на кронавирусна инфекция у нас, заразените деца и младежи от 0 до 19-годишна възраст са 14 592.

От германския институт "Роберт Кох" твърдят, че коронавирусът засяга децата много по-рядко, отколкото възрастните.

Част от педиатрите от Германия и САЩ обаче смятат, че за да се стигне до т.нар. Колективен имунитет, със сигурност ще трябва да се включат във ваксинационните планове и децата.

В посока сваляне на възрастта за имунизация срещу Ковид 19 обаче се правят все още много сериозни изследвания. Учените напомнят, че при малките деца имунната система реагира различно от тази на юношите и  възрастните, затова и дозировката трябва да се прецизира при малките. Бионтех/Пфайзер работят по темата за деца от 6 месеца до 11-годишна възраст.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (22)

  • 1
    Ма
    майка
    20 -18
    16:42, 31 май 2021
    Браво,на хасковски педиатри,разумно становище по темата! Децата така или иначе рядко боледуват от коронавирус,дори почти не боледуват.
    • Ба
      Баща
      24 -9
      17:04, 31 май 2021
      Точно обратното.Кое му е разумно на становището. Общи приказки. Много внимателно , балансирано трябвало.Какво значи това? Никой още няма данни за и против. Кога нашите педиатри разбраха какво трябва да се прави и какво не.Само объркват хората.По- добре да си замълчат.
    • Ем
      Ема
      17 -12
      17:18, 31 май 2021
      Мадам, не сте наясно изобщо! От ковид 19 боледуват от бебета до 100 годишни! И точно децата разнасят вируса!
    • Ха
      Хаха
      22 -15
      17:38, 31 май 2021
      Тука сте само прости овчари, ваксинирсйте си децата с експериментална рнк ваксина... Шматки
    • Tt
      Tt
      25 -1
      17:49, 31 май 2021
      Едно не мога да разбера,има уж някаква ваксина и то няколко вида,ми нека който има желание да се ваксинира,самият ваксиниран нали е предпазен какъв му е проблема с неваксинирания!
    • Дъ
      Дъртия м@наф
      12 -5
      17:58, 31 май 2021
      Ваксинирам млади педали
    • ако някой ги види да се обади на Главната Редакторка
    • До
      до Ема
      15 -7
      19:03, 31 май 2021
      Децата почти не боледуват от ковид, а дори и ваксинирани, те /както и възрастните/ пак ще разнасят зараза, ако с контактни. Затова е неоправдано и ненужно ваксинирането им. Ваксината предпазва само ваксинирания /донякъде/, но не и околните, ако той се е заразил. Иначе щяха да разрешат ходенето без маска на ваксинираните. За последствията от ваксината да не говорим - никой не ги знае, тепърва се проучват нещата. След 15-20г. ще стане ясно.
    • Да
      да
      17 -3
      20:17, 31 май 2021
      Още от началото децата бяха целта. След време ще чакате внуци ама нанайси.
    • До
      До Хаха
      3 0
      01:40, 1 юни 2021
      В бг имунизационния календар от 70 години са включени само векторни ваксини. Живи и здрави сме, доказано, щом четем статията и пишем коментари. Другите още ги проучват, но след години ще стане ясно какви отклонения ще дадат.
  • 2
    Да
    да
    19 -7
    18:40, 31 май 2021
    Супер големите зомбита ще ваксинират малките зомбита защото е модерно. Защото трябва да идат на море в Елинско или да си купят евтина баклава и Ариел в турско.Не знам защо толкова много грачите по форумите нали сте ваксинирани тоест безсмъртни какво ви пречат другите които мислят с главата си.Туй дето си го нашибахте от газария тепърва ще му сърбате попарата
  • 3
    Ки
    Китайския тигър
    16 -5
    19:01, 31 май 2021
    В Хасково истинските педиатри починаха, другите са в затвора или с отнети права а пък тези които се изказват си правят вид самореклама. Ако вземат да им плащат както джипитата за всеки имунизиран и ще вземат да говорят обратно.
    • 91
      911
      5 -2
      19:53, 31 май 2021
      Педиатрите също са джипита, бе умен! Имат в листата си и възрастни, и деца. Останалите общопрактитуващи лекари, /т.н. джипита/, са със специалност вътрешни болести или друга. А почти всички са и с втора специалност "обща медицина". Прочети им поне табелките на вратите, ако те затруднява мисленето.
    • Ее
      Еее
      5 -3
      20:05, 31 май 2021
      А в Хасково от кога има детски педиатъри!
    • 11
      11111
      2 -1
      22:41, 31 май 2021
      педиатър-Педиатрията (на старогръцки: παιδιατρική [τέχνη], „[изкуство на] детски лекар“, !!! Детски педиатър!!! С такъв зомбиран народ ще ваксинират и спермата!!!Умряхте от страх....Беееее!!!
  • 4
    Обаче има 5 милиона специалисти по коронавирус и футбол
  • 5
    на играта Супер Марио ли е кръстен ?
    ..........
    Ако праскаш някоя от Хасково НЕТ ,
    печелиш безплатна реклама :))
    • Де
      Дедо Мадуран
      7 -2
      19:45, 31 май 2021
      Туй Марио не беше ли една игра за едно лакомо човече дето копа биткойнти.Наистина ли човечето е почнало да онажда мисирки .Трябва да го питам как е щот последната дето я онадих хич не ми хареса и от тогава въпреки че ги подстригвам постоянно пак ми никнат пера на оная работа
  • 6
    Ma
    Massachusetts
    9 -2
    22:16, 31 май 2021
    Който няма акъл, да се ваксинира, нямам против слабоумните да понамалеят.
    • Ха
      ха
      5 -1
      22:50, 31 май 2021
      Лошото е че точно тия дето имат най много кяр от ваксата и рипат и се пенят навсякъде ходят неваксинирани и гледат сеира на робите
    • Fu
      Fuck off
      0 0
      07:41, 1 юни 2021
      Бау
  • 7
    Хи
    Химената
    0 0
    06:21, 1 юни 2021
    А , я да видим кой иска да получи парички !
Последни новини