Фейсбук замразява профилите на Тръмп за две години, той реагира остро

Американската компания Фейсбук заяви днес, че ще замрази за две години профилите в социалната си мрежа на бившия президент на Доналд Тръмп, след като е констатирала, че той е подстрекавал към насилие преди смъртоносния щурм на Капитолия на 6 януари, предаде Асошиейтед прес.

Наказанието е започнало да тече на 7 януари. Това означава, че забраната изтича на същата дата през 2023 г.

"В края на този период ще потърсим (мнението на) експерти, за да преценим дали рискът за обществената сигурност е намалял. Ще анализираме външните фактори, включително случаите на насилие, ограничаване на мирни събрания и други сигнали за граждански размирици", написа в публикация в блог Ник Клег, вицепрезидентът на Фейсбук за международната дейност.

Компанията възнамерява и да прекрати спорната си политика да изключва автоматично политиците от някои правила за модериране на своя сайт, въпреки че тя е подкрепяна от нейния шеф Марк Зукърбърг.

Гигантът в областта на социалните мрежи обясни, че въпреки че ще продължи да прилага това изключение за "информационна стойност" за определени публикации, за които прецени, че са от обществен интерес, дори и да нарушават неговите правила, то той повече няма да третира качваните от политици неща по какъвто и да било по-различен начин от публикациите на всички останали хора.

Този ход бе предприет след препоръки от страна на полунезависимия надзорен съвет на Фейсбук, който миналия месец потвърди решението на компанията да остави за неопределен срок замразен достъпа на Тръмп, но посочи, че тя трябва в срок от шест месеца да реши какво да прави с профилите му.

Бившият президент на САЩ реагира остро на новината, предаде Франс прес.

"Решението на Фейсбук е обида (за) 75-те милиона (американци), които гласуваха за нас (на президентските избори) през (ноември) 2020 г.", заяви Тръмп в комюнике. Той подчерта, че не бива да бъде позволявано на гиганта в областта на социалните мрежи да налага цензура и да заглушава хора.
"Накрая ще спечелим. Нашата страна не може да понася повече тези злоупотреби!", увери Тръмп.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини