"Българско лято" с писмо до правителството на САЩ

Във връзка с безпрецедентното и изрично включване на "Българско лято" - демократична партия в независима държава, страна членка на ЕС - в списъка на санкционирани лица на OFAC, публикуван от държавната администрация на САЩ, ПП "Гражданска платформа Българско лято" изпраща официално писмо до Посолството на САЩ в България и Държавния департамент на САЩ.

Гражданска платформа "Българско лято" е и единствената политическа партия в света, засегната по Глобалния закон "Магнитски". България е независима демократична република, а не колония на САЩ.

В писмото е ясно заявена позицията на партията спрямо недопустимата намеса на правителството на САЩ в демократичните избори на държава членка на ЕС и посегателството над правото на избор на стотици хиляди български граждани, дали доверието си на "Българско лято".

Гражданска платформа "Българско лято" настоява за ясни и конкретни отговори на следните въпроси:

1. Защо в списъка на OFAC за пръв път в историята на Глобалния закон "Магнитски" е включена демократично създадена политическа формация, учредена с инициативен комитет от граждани със свободна воля и право да бъдат независимо представени в управлението на страната?

2. Защо умишлено е пропуснато името на "настоящия политически лидер", който, според OFAC е получавал пари от г-н Васил Божков? Това опит за протекционизъм ли е?

3. Защо американски фондации финансират конкретни български политически партии чрез свързани с тях НПО-та, а опитват чрез натиск да попречат на други политически субекти да участват в демократичните избори на собствената си държава? Не е ли това грубо вмешателство в правото на суверена да избира управляващи, които да не обслужват чужди интереси?

Категорично се противопоставяме на опитите за тенденциозна дезинформация на българската общественост и за вмешателство във вътрешната политика на страната ни. Подобен прецедент е пагубен за демократичните устои на България и нарушава конституционно гарантираното право на всеки българин да избира и да бъде избиран, да бъде представен в управлението от партия, която няма да се поддаде на подобен натиск.

Настояваме за изясняване на истинските мотиви на действията на OFAC. Настояваме за премахването на демократично и напълно законно създадената партия "Българско лято" от списъка със санкционирани фирми.

Действията на САЩ са недопустимо вмешателство в политическия живот, което напомня действия от времената на комунистическия режим в България, които смятахме за отминали.

Всичко случило се в последните дни е доказателство за целенасочена атака именно срещу "Българско лято". Това включва реакцията на временното ни правителство, което започна изготвянето на т.нар. "черен списък", въпреки липсата на нормативна база за подобно действие. Изричното становище на Европейската Комисия е, че "Американските санкции не действат на територията на ЕС и нищо не би оправдало предприемането на контрамерки от страна на държавите членки". Тези действия не оставят никакво съмнение кой е бил действителния обект на удара.

Всичко това е ясно доказателство пред целия свят за потенциала на "Българско лято" и на г-н Васил Божков да бъдат единствената политическа алтернатива в следващия парламент, която няма да може да бъде подложена на натиск, за да служи на чужди интереси.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Бр
    Браво
    7 -6
    08:02, 6 юни 2021
    Браво, ако е всичко така, то заслужавате поздравления! За смелостта и куража да се изправите срещу жандарма на света, САЩ! За тази страна няма ли санкции и те ли са единствено правите във всички случаи. Добре им показвате, че в България има мислещи хора. Това, че хунтата герб управляваше с беззаконие и мафиотизира държавността не значи, че всички хора са такива. Има хора патриоти които истински милеят за Родината си. Добре им показахте, че с укриването на името, говоренето с недомлъвки за този политически лидер, показва лицемерието им. Показа недобросъвестността към този въпрос и си правят каквото си поискат. Казват за когото им отърва. Защо не писаха името му, както писаха за останалите. Още повече, пропускат много други, които с машинациите си промениха и замениха демокрацията в България с фашизъм и мафията превзе държавата. Още веднъж браво! Спечелихте уважението ни.
  • 2
    Ve
    Venom
    5 -3
    08:54, 6 юни 2021
    Скоро съвсем няма да ви има защото и Черепа няма пари.
    Америка ясно ни показа кой и къде се намира тумора, а вие сте разсейките им.
  • 3
    Бр
    Браво
    2 0
    21:16, 6 юни 2021
    А вие сте утайките , джендърите на един скапан свят и политика. Все някой да ви оправя. Не се знае кой няма да го има както е тръгнало.

Още новини

Последни новини