"Алфа рисърч": ГЕРБ-СДС 20,3%, ИТН - 18,2%

Изображение 1 от 3

    На старта на предизборната кампания коалицията ГЕРБ-СДС получава подкрепа от 20,3% от избирателите, докато „Има такъв народ“ е с 18,2 на сто, показва проучване на „Алфа рисърч“, реализирано в периода  30 май – 7 юни сред извадка от 1007 пълнолетни граждани. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети.

    Към момента БСП е трета политическа сила с 14,4%, а „Демократична България“ е четвърта с 11,9. ДПС има 9,9%, а „Изправи се! Мутри вън“ – 5,3%.

    Коалицията ВМРО-НФСБ-„Воля“ – „Българските патриоти“ засега остава под чертата за влизане в Народното събрание с 3,4 на сто.

    Следват „Възраждане“ с 2,8%, „Ляв съюз за чиста и свята република“ – 1,8%, „Българско лято“ – 1,1%.

    Социолозите коментират, че скъсяването на дистанцията между ГЕРБ и ИТН се дължи най-вече на отлив на избиратели от партията на Бойко Борисов.

    53,2% от избирателите заявяват, че твърдо са решили да гласуват, 15,5% се колебаят, а 31,3 на сто декларират, че няма отидат до урните.

    Очакванията на мнозинството от българите са следващия парламент да излъчи правителство. Макар и положителните оценки за служебното правителство да доминират над отрицателните (33.1% : 23.0%), мнозинството имат противоречиво мнение  (43.9%) за него. Което също мотивира нагласите да се излъчи редовно правителство с действащ парламент.

    Настоящото изследване е проведено в периода 30 май – 7 юни 2021 г. от „Алфа Рисърч“, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1007 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

    „Алфа Рисърч“ носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

    Съгласно чл. 205 (ал. 1 - 4) от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщи информацията от това каре.

    Източник: БНР

    Коментари в сайта (12)

    • 1
      Да
      да
      11 -7
      15:48, 9 юни 2021
      Моля всички социолози след изборите да си наврът дипломите на едно място където не грее слънце.ГРОБ с триста зора ще додрапат до 12-13 процента не повече и то ако има яко мобилизация
      • Не
        не
        10 -10
        19:12, 9 юни 2021
        Напротив, 20 процента е минимума за ГЕРБ. Това е твърдия електорат. Оттук може само да растат процентите за тях. Сигурно на някои не им е приятно, но това е жестоката истина! :)
      • Ст
        Студентка от острова
        9 -10
        19:13, 9 юни 2021
        И кои са мераклиите за власт?
        Трубадура на чалгата и мутрите Слави Трифонов,който от страх и липса на кадри напълни гащите....
        Корнелия Нинова - приватизаторката на,, Техноимпекс'', разследвана за кражба на милиони.... .. Мая Манолова, свързвана с Братя Галеви, с поправката Ванко 1, Костинбродската афера, КOЙ и Пеевски,автор на калпавия изборен кодекс срещу когото сега реве........
        ..... , Румен Петков-Запалката, предизвикал най-големият скандал в МВР, срещал се с мутрите Галеви, организатор и пряк участник в източването на седем банки от Аферата „Акрам“..... Александър Томов-Лупи, бивш Вицепремиер, съден за източване на „Кремиковци“ и ЦСКА, собственик на офшорни компании....... Татяна Дончева, адвокат на „Мултигруп“ и доста „мутри“......... Христо Иванов, бивш министър на правосъдието, с две години трудов стаж през живота си, храненик на чужди фондации, а сега на издръжка от Хрокопиев и съпартийци...........Костадин Костадинов-Костя Копейкин( партия Възраждане) , обвиняем за кражба на стотици хиляди левове от партийни субсидии....
        Мисля,че бюлетина номер 5 е правилният избор.
        Не съм гласувала за ГЕРБ но сега съм напълно убедена в избора си.
        Ще гласувам за ГЕРБ.
      • Ал
        Ало
        6 -4
        07:48, 13 юни 2021
        Ало студентката , от свободния университет , а анализ за най - големия бандит и разбойник ,
        ******* не направи.
        Толкова си заблудена , че не виждаш повече от носа си , стига си ръсила глупости !
        Пътят на Борисов е ясен , в затвора и партията ГРОБ със съдбата на НДСВ.
      • До
        до набедената студентка
        5 -3
        08:26, 13 юни 2021
        Всичко написано за изброените от теб политици е абсолютно вярно и съм 100% съгласен с теб, но последното ти изречение ме кара да мисля, Ти си толкова студентка , колкото Борисов е "честен и набожен" и по скоро си някоя проститутка от острова, на която са дали 5 паунда да величае българоубиеца Борисов.
      • Сл
        след изнборите
        4 0
        02:38, 16 юни 2021
        нищо няма да е същото понеже машините на мадуро дето внесоха си слагат такива резултати ккаквито са им задали преди това
        дано само да ги касират по някакъв начин на това се надявам
      • Не
        Не
        0 0
        13:44, 25 юни 2021
        Ако ГЕРБ спечели изборите,кой трябва да си къса дипломната.
    • 2
      По
      По
      3 -3
      15:04, 13 юни 2021
      По долен , мръсен , гаден , крадлив , безсрамен , прост , безочлив и.т.н от това изчадие от Банкя , не се е раждал, по нашите земи.
      На съд и закон за справедливост в нашата държава не вярваме и очакваме.
      Дано Господ ти въздаде справедливост .
    • 3
      Са
      само ГЕРБ
      3 -2
      02:40, 16 юни 2021
      Пълно мнозинство, нов мандат за г-н борисов
      новият стамболов
      строителят на съвременна българия като част от ес и нато
    • 4
      Ба
      Ба си
      2 -2
      06:46, 16 юни 2021
      Ба си и крадливия строител. Крадец и мошеник!
    • 5
      00
      007
      1 0
      10:03, 16 юни 2021
      Не можете да кажете и " гък" , срещу казаното за мераклиите за власт и затова плюете по " студентка от острова". Опровергайте я ,вместо да ръсите глупости.Просто не можете и въпреки това стискате очи за истината. Слепци с очи сте.
    • 6
      Пр
      Прогноза
      0 0
      14:27, 25 юни 2021
      Финал.итн-герб
      3 и 4 място бсп-дпс
      За оставане в групата.
      Имв-Патриоти
    Последни новини