38 български града и пет села отбелязват Международния ден на йогата

За седма поредна България отбелязва Международния ден на йогата. Централното събитие тази година ще се състои в София на 20 юни пред Националният дворец на културата, разказват организаторите. Те предлагат разнообразна програма от йога практики, но на открито и за по-кратко време, поради спазване на противоепидемични мерки. Входът е свободен.

Едновременно с това, школите по йога, както в София, така и в цялата страна, ще отбележат празника със събития през целия месец юни. Голяма част от тях ще бъдат онлайн. Те ще могат да бъдат гледани във фейсбук и на уебстраницата на Международния ден на йога - България.

Тази година се включват общо 43 населени места в България, сред които са най-големите градове - София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Плевен, редица по-малки градове и пет села.

Инициативата е под патронажа на индийския посланик у нас Санджай Рана и с подкрепата на правителствени и неправителствени организации, сред които Българската федерация по йога, Българската йога асоциация, фондацията "Изкуството да живееш", асоциацията "Индия", индологическата фондация "Изток-Запад".

На 11 декември 2014 г. Общото събрание на ООН приема 21 юни - денят на лятното слънцестоене, да стане Международен ден на йога. Предложението е изразено за първи път официално от министър-председателя на Индия Шри Нарендра Моди, който в обръщението си към световната общественост отбеляза: "Йога въплъщава единението на тялото и ума, на мисълта и действието, на ограничението и удовлетворението; йога е хармонията между човека и природата, и сама по себе си е холистичен подход към здравето и благоденствието". В края на 2016 г. ЮНЕСКО добави йога в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството.

Идеята за празнуване на Международния ден на йога не само в София, но и в други градове на България, възниква още в процеса на подготовката на първия Международен ден на йога през 2015 г. Тогава спонтанно се присъединява Пловдивския културен институт и започва да организира синхронно честване в своя град. Този пример бива последван от школите и практиците по йога в редица други градове. Така, едновременно с празника в НДК, на 21 юни 2015 г. събитието се осъществява в Пловдив, Свиленград, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Габрово и Перник.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини