ЕП иска ясни действия по конфликта на интереси на чешкия премиер Андрей Бабиш

Евродепутатите поискаха днес Европейският съюз да даде строг отговор по случая с конфликта на интереси на чешкия премиер Андрей Бабиш, облагодетелствал се от субсидии за своя компания според одит на Брюксел, предаде Франс прес.

Европейският парламент прие с 505 гласа "за" резолюция, в която настоява Европейската комисия "да установи нарушенията на принципите правовата държава (в Чешката република) и в случай на потвърждение, да задейства своевременно механизма, свързан с условието за защита на бюджета на Съюза".

Това е уникален европейски механизъм, който обвързва отпускането на еврофондове с правовата държава, отбелязва АФП.

30 евродепутати гласуваха срещу текста, а 155, много от които от либералната група "Обнови Европа", както и от крайнодясната "Идентичност и демокрация", се въздържаха.

Очакваме ЕК да действа ясно, за да отстрани последиците от минали случаи и да попречи на бъдещи чешки министри да упражняват влияние върху разпределянето на еврофондове за компании, собственост на членове на семейството им или на тях самите, заяви германска консервативна евродепутатка Моника Холмайер, която беше докладчик по случая.

Чешкият премиер популист Бабиш, натрупал сам състоянието си, е петият най-богат човек в Чешката република, като собственик на холдинга Агроферт (Agrofert). Компанията има дейност в областта на селското стопанство, химическата промишленост и медиите.

През април доклад на ЕК посочи, че като политик, останал собственик холдинг, Бабиш е получил субсидии, което е конфликт на интереси. Чешкият премиер отрича да е извършил нарушения.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини