Проф. Витанов: За пръв път от година COVID картата на България е зелена

"Всички области на страната са в зелената зона по отношение на разпространението на COVID-19, тръгвайте на море -  безопасно e". Това написа в профила си във Facebook математикът на закрития Оперативен щаб проф. Николай Витанов.

Ето и целия текст на поста му в социалната мрежа: 

"Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 11 юни 2021 г.

Днес ще започна с една много добра новина. Обикновено не показвам картите на риска, защото хората в областите с висок риск могат да се притеснят. Но днес картата е такава, че може да се покаже без притеснения. Ето я. Такава карта не се беше появявала от около година. В момента в страната рискът от COVID-19 е поносим. По морето е много нисък, тъй, че който може и иска, да отива да почива на българското море.

Базовото репродуктивно число днес е 0.716. Обхватът на заразата се очаква да продължава да се свива. Какно писах, броят на активните случаи върви надолу и се очаква да продължи да върви така към 12 500. Здравната система се разтоварва, положението в София - град и в другите големи градове е добро, медицинска помощ ще има за всеки нуждаещ се без проблеми. Ваксини също има, но както казах през януари (когато нямаше): Ще дойде време да има ваксини и да няма кой да се ваксинира. Е, дойде това време. Не е добре, че ваксинацията върви бавно. Което е добре, че новите варианти на вируса ни заобикалят засега. Индикаторите за смяна на тренда имат много ниски стойности, както вече писах, ще си изкараме спокойно почивните дни в края на седмицата. Наближаваме точката на шарана - едната карта стана вече зелена, ще стигнем, когато и другата стане зелена. Тогава пак ще кажа: Дръжте шарана. Но тоя път наистина го дръжте, защото видяхте, че не е шега работата.

Това е за днес. Желая спокойни почивни дни. Следващата кратка информация ще бъде в понеделник."

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Да
    да
    2 0
    19:31, 11 юни 2021
    Абе дупедавец няма ли да изчезнеш вече от медии .противна малка гнида въшлива от пари.Не ти ли писна да се правиш на интересен от кога математици почнаха да разбират от вечни двигатели скоро с опита който си придобил и бебета в родилното ще израждаш само и само да има пари от някъде.Ай смотаняк изчезвай да си ги носиш в ..... тия пари
  • 2
    За
    защото боклуци като този
    2 0
    14:51, 12 юни 2021
    вече не правят статистиката
  • 3
    3,
    3,14
    2 0
    06:23, 13 юни 2021
    България е зелена,защото гербаджийските изроди не са на власт!
Последни новини