ПМГ Иван Вазов бе домакин на обменна визита по Националната програма “Иновации в действие”

От 09 до 11.06.2021г. в ПМГ „Иван Вазов“ се случи първата обменна визита по Национална програма „Иновации в действие“ с партньорските училища от Враца – СУ „Кузма Тричков“ ( иновативно ) и от Хасково – ФСГ „Атанас Буров“. За гостите бе подготвена интензивна, но разнообразна програма, предразполагаща за споделяне на опит и обмяна на идеи. 

Групата от Враца, заедно с колеги и ученици от хасковското училище, прекрачиха прага на гимназията. Посрещна ги усмихнато момиче в носия, с пита в ръце, след което учители и ученици се запознаха със своите партньори и разгледаха училището. До края на деня бе предвидено посещение на къщата музей „Пеньо  Пенев“. Гостите бяха силно впечатлени от интересната беседа на госпожа Живка Шишкова, уредник на музея, и очаровани от запознанството с димитровградския пейзаж. 

 Същинската работа започна на следващия ден. Преподаватели и ученици от двете училища присъстваха на два интердисциплинарни урока, представени от участниците в иновативния проект – учениците от 10б и 10в клас. Под ръководството на г-жа Г. Караиванова – старши учител по английски език, и г-жа Ваня Маринчева – старши учител по БЕЛ, бе представен урок на тема „В търсене на красотата“/“In searching of the beauty”. Учениците от 10б клас представиха своите „открития“ на български и на английски език в разделите природа, изкуство, женска красота и обаяние на словото. Решенията им бяха креативни и разнообразни – гледахме видео, електронна книга, откъси от „Ромео и Жулиета“ в комикси, анимационни изображения на ученици върху клипове от тяхна любима музика. Литературната част премина под наслов „Искам с думи да рисувам“. Учениците бяха подготвили филм за силата на женската красота и изработиха пъзел с красиви изображения. Гостите бяха впечатлени от стиховете на поетесата София Георгиева от стихосбирката й „Зора“, подбрани от г-жа Маринчева. Всеки, който разпознаваше себе си в поетичния калейдоскоп, получаваше съответното стихотворение като подарък. Изключителна споделеност и вълшебство от красота… 

 Вторият урок премина под наслов „Литературни маршрути с родописеца Вазов“. Той бе съвместна работа на учителите по литература и география – г-жа М. Пенева и г-жа Ж. Ненова. Под тяхно ръководство учениците от профил „Икономически“ подбраха няколко обекта в Искърското дефиле, обичани и често посещавани от Патриарха; разказаха за учредяването на Туристическото дружество с общо изкачване на Черни връх през 1895г. и показаха Вазовия барелеф на връх Ком. Маршрутите бяха описани в брошура, която гостите получиха, а преди това учениците обясниха дълбоката връзка на Иван Вазов с „всичко българско и родно“.

 Колега от училището във Враца демонстрира пред учениците забавна игра за умения по финансова грамотност. Младежите трябваше да „заработят“ месечен бюджет за семействата си, разумно да го разпределят и да опитат да го редуцират при непредвидени обстоятелства. 

На уроците присъстваха г-жа Радостина Димитрова – председател на Обществения съвет в гимназията, и г-н Росен Кузев – бивш колега и един от учредителите на иновативния проект. Денят завърши с релаксиращо посещение на Александровската гробница, от чиято мистичност и красота гостите бяха очаровани. 

В петък  учителите от двете училища -  във Враца и Хасково, заедно с работещите по проекта в ПМГ „Иван Вазов“,  се събраха и обсъдиха своите впечатления. Г-жа Хр. Михайлова запозна гостите с други иновативни практики,  реализирани през годините в гимназията, с което ги провокира да споделят и своя опит. През това време учениците, ангажирани с проекта, работиха заедно в WorkShopработилница, където с акварелни бои върху фон от гербовете на трите училища изразиха себе си с рисунка.

В края на срещата единодушно бе впечатлението, че очакванията на гости и домакини са били оправдани, а обмененият опит – ползотворен и за трите страни. Скоро екип от ПМГ ще върне визитата и ще се докосне до атмосферата и учебните практики в далечния северозападен град. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Н
    Н
    4 -1
    10:28, 14 юни 2021
    На кого му пука на сайдера от това ?
    • Пи
      Питлестия
      0 0
      09:36, 15 юни 2021
      Интересно е да споделиш на тебе от какво ти пука?
      Проектът е много добър. Браво!
      Спомням си че в далечната 1974 г,гимназията от Хасково, имахме подобно преживяване с училище от Ботевград...
Последни новини