Успешен полет направи в Кюстендил изследователска ракета БИО 4

Кюстендилският клуб за аерокосмически технологии "Зодиак" направи успешно изстрелване на изследователска ракета БИО-4 от научна програма "Биоракети" за създаване на прототипи на екологично чисти ракети за гражданско приложение. Това съобщи за БТА Христофор Скандалиев от кюстендилския клуб. Моделът БИО-4 е проектиран и конструиран от членове на клуба и студенти и преподаватели от Химикотехнологичния и металургичен университет /ХТМУ/- София, с използване на биоразградими компоненти.

Ракетата със стартова маса 5,5 кг осъществи полета от бившето селскостопанско летище, източно от Кюстендил. "Целите на експеримента са тестване на нова формула екологично твърдо ракетно гориво на база плодови захари и нетоксични енергетични добавки, както и нова конструкция ракетен двигател за многократно използване, в реални работни условия. БИО-4 достигна програмираната височина и плавно се приземи с парашутна система след 6- минутен полет, при който бяха записани множество научни данни за параметрите при работата на бордовите системи", каза Скандалиев.

От клуб "Зодиак" посочиха, че за изстрелването е било получено разрешение от Центъра за планиране и разпределение на въздушното пространство и издаден NOTAM A0470/21за уведомяване на екипажите на летателния състав в зоната на стартовата площадка.

Кюстендилският клуб за аерокосмически изследвания "Зодиак" работи заедно с кръжока по авиомоделизъм към Обединения детски комплекс в Кюстендил. В клуба участват инженери и учители с интерес към авиоракетните спортове.

Преди няколко години клубът разработи екологично гориво от череши за противоградни ракети, направен беше и експериментален полет на захранвана с карамелено гориво ракета.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини