Гълъб Донев: Безработицата намалява, продължаваме и с подпомагането на бизнеса и заетостта

Безработицата в страната продължава да намалява, като към днешна дата на годишна база намалението е с над 37 процента. В момента нивото на безработица е около 5,4 процента, което е добър знак, че българската икономика плавно се възстановява и излиза от застоя, в който беше принудително поставена от мерките, които се прилагаха за ограничаване на Ковид-19. Това каза служебният вицепремиер по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев на брифинг в Министерския съвет.

Служебното правителство представя отчет за дейността си през първия месец от встъпването си в длъжност.

Заетостта също нараства, което е добър показател за българската икономика, тъй като са разкрити нови допълнителни работни места, посочи Донев.

Социалният министър припомни, че още на първото заседание на служебното правителство беше решено да се продължи добавката от 50 лева за всички около 2 млн. и 88 хиляди български пенсионери.

Надзорният съвет на НОИ одобри, а в скоро време предстои и правителството да приеме решение за увеличение на пенсиите на 1 млн. и 245 хиляди български пенсионери с 5 процента от 1 юли, така че да бъдат осъвременени пенсиите, отпуснати до 31 декември 2020 година, каза Гълъб Донев.

Основната цел в работата на Министерството на труда и социалната политика през този месец е насочена с грижа и с мисъл за гражданите на България, заяви министърът.

По думите на Донев министерството продължава да работи с мисъл към уязвимите групи от българското общество- тези български граждани, които са с доход под линията на бедност.

Продължава патронажната грижа, която се предоставя за най-нуждаещите се в техните домове. Хората, които са ограничени да се обслужват самостоятелно, да задоволяват своите ежедневни потребности, получават и ще продължат да получават своята почасова патронажна грижа от над 161 общини, които са сключили споразумения с МТСП.

Продължава и програмата Топъл обяд, като ресурсът по нея е почти наполовина изчерпан, но има достатъчно пари, за да продължи до края на годината, посочи Гълъб Донев. Обявени са заявките от дирекциите за социално подпомагане, които трябва да се подават до края на юли , така че програмата да продължи своето съществуване и да подпомага нуждаещите се български граждани.

В момента тече кампанията за набиране на работещи за туристическия бранш, припомни служебният министър на труда и социалната политика. Борсите, които се организират от Бюрата по труда, посредничат между работодатели и търсещите работа , за да се подпомогне стартиралия вече активен летен сезон, каза Гълъб Донев.

От 1 юни стартираха и 28-те регионални програми за заетост, по които има над 2800 работни места, които ще бъдат заети предимно от хора в дългосрочна безработица, над 55 годишна възраст, младежи без професии и квалификация, така че да подпомогнем тези групи от българското общество, които се нуждаят от заетост, квалификация и преквалификация, посочи служебният министър.

Продължаваме и с подпомагането на бизнеса и заетостта, анализират се мерките, които до момента се прилагат. Една от мерките, които ще бъде продължена, е мярката, известна като 60 на 40. Активно работим със социалните партньори, с различни министри в търсене на най-доброто решение, за да сме в полза на българските граждани, каза Гълъб Донев.

"Българският бизнес може да бъде спокоен, че въпреки индикациите, които имаме, а и това се забелязва от работодателските и синдикалните организации, че българската икономика вече е във възстановяване и подем, ще продължим да подкрепяме бизнеса и заетостта на българските граждани", заяви служебният вицепремиер Гълъб Донев.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини