Гърбат кит налапа ловец на омари и го изплю

Гърбат кит наскоро налапа ловец на омари в Кейп Код. Това е изключително необичайно събитие, казват експерти, но има някои видове поведение, които биха могли да доведат до поглъщането на мъжа - например гмуркане твърде близо до обичайната храна на кита.

Майкъл Пакард бил на 14 фута дълбочина в крайбрежните води край Провинстаун, Масачузетс, в петък (11 юни), когато внезапно се оказал в устата на огромно морско животно.

"Изведнъж почувствах огромен удар и всичко стана тъмно", каза той пред WBZ-TV News.

Отначало той помислил, че е нападнат от акула, тъй като големи бели акули често посещават района, но скоро осъзнал, че не усеща никакви зъби.

"Тогава разбрах: О, Боже, аз съм в устата на кит ... и той се опитва да ме погълне", казва Пакард пред WBZ-TV News. "И си помислих: Добре, това е - най-накрая ще умра". Мислите на Пакард се насочили към съпругата му и двамата му синове на 12 и 15 години.

Той изчислил, че остава в капан в устата на левиатана в продължение на 30 секунди и все още е в състояние да диша през своя респиратор. Но тогава китът, който очевидно искал да се отърве от нежелания си и негоден за консумация гост, изплувал, разклатил глава и го изплюл.

"Току-що ме хвърлиха във въздуха и паднах във водата", каза той. "Бях свободен и просто плувах там. Не можех да повярвам ... Тук съм, за да го кажа."

Пакард бил изтеглен обратно на риболовната си лодка от помощника си от екипажа, който тревожно оглеждал водната повърхност за признаци на мехурчета от кислородния респиратор на Пакард. Изумително е, че Пакард оцелял в библейската среща само с изкълчено коляно.

Поглъщането от някое морско същество едва ли ще направи деня на някого хубав, но Пакард бил донякъде щастлив, че е бил хванат от кит. Въпреки че са сред най-големите видове китове - дълги до 16 метра и тежащи внушителните 40 тона, тези гиганти се хранят предимно с малки морски създания като малки риби, крил и планктон, което означава, че гърлата им обикновено са широки само от 10 до 20 сантиметра. Никой, погълнат от гърбат кит, не може да попадне в стомаха му, но 4-тонният език на съществото лесно може да смаже човек.

Вместо зъби, гърбатите китове имат от 270 до 400 балени, с размер от едва 46 cm в предната част до около 91 см - зад челюстната става. Те ловуват, като отворят устата си до около 90 градуса, преди да се хвърлят с висока скорост с бързо движение на опашките си. Този скок генерира съпротивление, което вкарва водата, заедно с плячката, в устата им. След като щракнат челюстите си, гърбавите изхвърлят вода през балените си, преди да погълнат останалата плячка - крил и малки рибки.

И тези китове могат да погълнат много вода. "Капацитетът на поглъщане на гърбат кит надхвърля 50 000 килограма вода (която обикновено е пълна с плячка като риба или крил)", казва за за Live Science Джереми Голдбоген, биолог и директор на морската станция Хопкинс в Станфордския университет в Калифорния. "Така че обширната им глътка лесно би могла да погълне водолаз. Никога досега не съм чувал това да се е случило с човек".

Друг експерт по китовете казва за Live Science, че макар и необичаен, инцидентът с Пакард може да е бил причинен от това, че той е плувал твърде близо до завихрящата се топка, която сардините образуват при заплаха от всички страни от хищници. "Те се образуват в открита вода, както и близо до дъното. И китовете започват да се хранят отдолу нагоре. Те може да не видят обект като водолаз" казва Хектор Гусман, морски биолог от Smithsonian Tropical Research Institute в Панама.

Единственият кит, способен да изяде цял човек, вероятно е кашалотът (познат от "Моби Дик"), за който е известно, че поглъща плячката си - 180-килограмови гигантски калмари, цели. Веднъж попаднал в един от четирите стомаха на кашалота, човек вероятно би се задушил, преди да бъде изцеден от мощните мускули и разтворен от храносмилателната киселина. Няма обаче достоверни съобщения за хора, които някога да са срещали такава мрачна съдба, съобщава Live Science.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини