Ти си това, което ядеш: богатите и бедните имат различни отрови в организма

Това може би не е голяма изненада, но животът е различен за богатите и за бедните. Богатите разпускат, като ядат стриди. Бедните разпускат, като пушат цигари. Поне това e изводът, до който ни води ново проучване, посветено на това как наличието на различни химикали в организма показва колко богат или беден е даден човек, пише Gizmodo.

Изследване на учени от Университета на Ексетър разглежда връзката между 18 различни химични вещества и социоикономическия статус на хората. Да го кажем накратко, тялото на всеки е пълно с отрови. Просто отровите на богатите идват от по-изтънчени източници. При хората с по-висок социоикономически статус се наблюдават по-високи нива на живак, арсен и бензофенон-3. Според учените първите две идват от по-голямата консумация на миди и морски дарове, а третото - от слънцезащитните кремове.

Химическият профил на хората с по-нисък социалноикономически статус е напълно различен. Организмът на бедните хора е пълен с олово, кадмий и пластмаси. Тези химикали биха могли да идват от цигарения дим, но по-вероятната причина е лошото хранене. Това се потвърждава от предишно изследване на учени от Университета на Бостън, което открива, че при бедните хора има по-високи нива на бисфенол-А, вероятно заради това, че те консумират повече консервирани храни в сравнение с богатите.

Ако се замислим, резултатите са логични. Ръководителят на изследването Джесика Тирел използва популярната ню ейдж фраза "Ти си това, което ядеш", за да илюстрира идеята си, и обяснява как наличието на различни химически вещества може да ни каже много за например за развитието на сърдечни заболявания и диабет сред бедните хора. Със сигурност е по-информативно от това да проверяваш за синини, причинени от често гмуркане в препълнен със златни монети басейн.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини