Доставки заплашват забавянето на газовата връзка с Гърция, изпълнителят плаща обезщетение от 90 хил. евро на ден

    Технически проблеми могат да доведат до забавяне приключването на работата по междусистемната българо-гръцка газова връзка. Това обяви на брифинг министърът на енергетиката в служебния кабинет Андрей Живков. По думите му след направени огледи по трасето, по което се работи, е станало ясно, че се очакват забавяния в доставките на готови компоненти от газопровода. Министерството на енергетиката ще съдейства на изпълнителя, за да се наваксат забавянията, но вече се подготвя и писмо до фирмата, която строи газопровода-„Авакс“, в което от Енергийното министерство ще поставят категорично мнение по въпроса, че срокът на договора за изпълнение трябва да бъде спазен и ако това не се случи ще се пристъпи към усвояване на обезщетенията по договора, които са в рамките на 90 хил. евро на ден, посочи министър Живков.

    Газовата мрежа между България и Гърция в 182-километровото й трасе Комотини-Хасково-Стара Загора, трябваше да бъде готова още през октомври 2020 година. До този срок трябва ще да бъде изградена нейната линейна инфраструктура, а в първото полугодие на 2021 година газовата връзка трябваше да бъде въведена в търговска експлоатация. Заради коронавирусната пандемия обаче вече беше удължен веднъж срокът по изграждането й.

    Интерконекторът между България и Гърция е сред приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз. Чрез него ще получаваме азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод. Освен това през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други.

    По газовата връзка между България и Гърция 150 км. са на българска територия. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ка
      Кажи честно!
      5 0
      15:44, 17 юни 2021
      Заплашват забавянето или изпълнението в срок?
      • Jo
        John
        1 0
        22:00, 17 юни 2021
        и за мисирки няма хора, чуек!
    Последни новини