По Арденското корито правят Национален празник на мащерката

По горното поречие на р.Арда стартира Фестивала на дивите цветя в Родопите. За първи път част от него ще бъде и национален празник на мащерката. Събития ще има до 29 юни и се провеждат в 7 населени места  по коритото - Смилян, Могилица, Арда, Горна Арда, Кошница, Сивино, Киселчово. Сред проявите са концерти, фолклорен събор, ателиета, работилници, ботанически и вело турове.

Следващата седмица предстоят Ателие за деца "Рисунка върху камък", Ателие "Еньовденски изцеления" за разпознаване и правилно събиране на лечебни растения и приготвяне на извлеци от тях.

Организирана е и дегустация на студени билкови напитки на площада пред НЧ "Извор 1920" - с. Арда, както и атрактивната Еньовденска магия в поляните над село Горна Арда, на която рано сутринта се допускат само жени с дълги бели ризи.

Ще има и базар на местни продукти, творилница за изработване на пано с естествено обагрени материали, демонстрация и изложба на приготвяне на чай, тинктури и мехлеми от лечебни билки, както и на пресни сокове от такива, ботанически и велотурове, а от 25 юни ще се проведе и националния празник на мащерката. На него всики ще може да се запознае с качествата на тази ароматна билка и знанието за нейното приложение в кулинарията и традиционната медицина.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини