Външно чака ЦИК за машините за гласуване в чужбина

Около 70% е общото увеличение на избирателните секции зад граница спрямо изборите през април, каза заместник-председателя на работната група "Избор" в МВнР Калин Анастасов по време на брифинг в понеделник.

Общо ще бъдат разкрити 784 секции в 68 държави. Ще има секция и в Доминиканската република, откриват се секции и на някои гръцки острови. Най-много секции се откриват във Великобритания - 135, Германия - 117 и Турция - 112.

Според данните, 65 344 ще бъдат българските граждани, за които е получен списък да бъдат включени в избирателните списъци за гласуване извън България. Гражданите, които не са в тези списъци, също ще могат да гласуват като попълнят изискваната от закона декларация.

Постоянният секретар и председател на работната група "Избори" Иван Кондов каза, че деветнайсет дни преди изборите, ние все още нямаме решение за машините за гласуване в чужбина. Надявахме се, че това ще стане на 20-ия ден преди изборите, за съжаление нямаме решение и това ни поставя във все по-голямо напрежение, искрено се надяваме да се вземе много бързо решение оттук нататък, за да можем и ние да изпълним задачите, които ще ни бъдат поставени от ЦИК, каза Кондов.

По думите на Анастасов МВнР са подготвени и логистично обезпечени от вторник да започне процесът по доставянето на машините.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини