Несъобразяване със закона: Година по-късно бе отменен арест от нощта на побоя зад колоните на МС

Близо година след ареста и бруталния полицейски побой срещу студента Евгени Марчев Софийският районен съд отмени заповедта за задържане от същата нощ на друг млад човек. Делото се гледа по жалба на арестувания Жоро Георгиев. Той е задържан на 10 юли вечерта заедно със свои приятели. Още на следващия ден в социалните мрежи се появяват кадри, на които се вижда как полицаи бият арестуваните.

Марчев, който бе настанен в "Пирогов", бе най-тежко пострадал, но не е единственият бит. Впоследствие той разказа, че полицаите са се гаврили със задържаните.

"Най-ужасният момент беше, когато при нас дойде момичето. Единственото момиче, което беше задържано. Тя беше влачена за косата по брутален начин. Само на нея ѝ беше разрешено да седне, ние всички бяхме проснати с лице към земята. Нейният приятел беше отляво на мен. И тогава полицаите извадиха личните си телефони. Момичето беше с разголена гръд от самото влачене. Полицаят извади собствения си телефон, започна да я гали по косата и да я снима директно. Тя го молеше да спре, той не спря", разказа той.

Несъобразяване с целта на закона

Задържането на Георгиев е незаконно, се посочва в съдебното решение. В заповедта за ареста му пише само, че е пречил на полицейски орган да изпълнява задълженията си. Никъде не е посочено как и с какви точно действия. 24-часово задържане се извършва при обосновано предположение за извършено престъпление или за да се предотврати такова, както и евентуално укриване. В случая няма нищо такова и затова задържането не е съобразено със закона, пише съдията.

"В конкретния случай приложената административна мярка не се оправдава от никоя от тези цели. Самоличността на лицето е била установена. По делото не се установява със задържането на жалбоподателя да е предотвратено или преустановено извършването на престъпление. Такова не се твърди и в самата заповед. Липсва каквото и да е фактическо основание за задържането. Не е имало и данни за опасност от укриване на жалбоподателя. Със задържането правата и законните интереси на жалбоподателя са засегнати в по-голяма степен от необходимото от гледна точка на целта, за която се издава административният акт", се посочва в решението.

Що е то полицейско насилие?

Макар че кадрите с битите студенти предизвикаха сериозно възмущение, за полицейските служители не последва почти нищо. Веднага след инцидента те бяха изтеглени от охраната на протестите, а след това наказани с минимални санкции.

Бившият вътрешен министър Христо Терзийски се опита да замаже гафа с думите: "Не мога да говоря за полицейско насилие, аз говоря за нарушаване на разпоредби и нормативни документи и нормативи, при които трябва да работи един полицай".

Не бе дадено и обяснение защо арестуваните са бити. Самото съдебно обжалване се проточи. Първото решение идва почти година след ареста.

"Оставям на вас да оцените съпротивата на всички нива и институции за прикриване на престъпленията извършени от МВР с побоя, изтезанието, гаврите с децата, липсата на разследване. За сметка на това всички, с изключение на Евгени Марчев, все още имат повдигнати обвинения за това, че упражнявайки гражданските си права, бяха бити, задържани и обвинение в несъществуващи престъпления", написа във фейсбук адвокат Николай Хаджигенов, който защитава Марчев и Георгиев.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ch
    CH
    5 0
    10:59, 24 юни 2021
    Милиционер - това е диагноза.
Последни новини