УЕФА премахна правилото за голове на чужд терен

Изпълнителният комитет на УЕФА прие решение, с което премахва напълно употребата на правилото за повече голове на чужд терен, като промяната в правилника влиза в сила от началото на сезон 2021/22 и ще засегне всички състезания, организирани от Европейската футболна асоциация.

Правилото за повече голове на чужд терен се използваше от сезон 1965/66, но според мнозина то бе морално остаряло и напълно загубило първоначалния си смисъл в съвременните футболни условия. Това правило трябваше да определя победителя в елиминационни мачове на разменено гостуване, като при равен общ брой вкарани голове даваше предимство на отбора, вкарал повече попадения далеч от дома си.

Разбира се това правило много често изглеждаше и абсурдно, като в случая с полуфинала на Шампионската лига през сезон 2002/03, когато Милан отстрани градския съперник Интер чрез него след 0:0 в първия мач и 1:1 на реванша, макар и двата отбора да играят на един и същ стадион - "Сан Сиро".

С днешното решение за премахване на правилото мачовете на разменено гостуване, в които двата отбора си вкарват равен общ брой голове след изиграването на 90 минути редовно време на реванша, ще влизат директно в продължения по 15 минути. Ако в тези допълнителни 30 минути единият от двата тима не съумее да вкара повече от съперника си и равенството се запази, ще се бият дузпи.

Статистиката на УЕФА, която се води от средата на 70-те години на миналия век, показва, че разликата между представянето на отборите у дома и на гости все повече намалява. В началото домакините печелят по 61 процента от мачовете срещу само 19 процента победи за гостите. В момента цифрите показват 47 процента победи за домакините и 30 процента за гостите. Освен това преди 50 години тимовете домакини са реализирали по 2,02 гола средно на мач срещу 0,95 за гостите. В момента цифрите показват 1,58 гола за домакините и 1,15 гола за гостите.

От УЕФА уточняват, че правилото за голове на чужд терен се премахва и от основните критерии при определяне на класирането в дадена група, но остава единствено във варианта за допълнителен критерий.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини