Гражданско неподчинение в Кърджали, жители на кв.”Байкал” блокираха бул.”Беломорски”, заради готвеното застрояване

Изображение 1 от 6

    Гражданско неподчинение изригна рано тази сутрин в Кърджали. Жители на кв.”Байкал” блокираха за час движението по бул.”Беломорски” в непосредствена близост до Езиковата гимназия. Те се наредиха в индийска нишка и вървяха в кръг по двете успоредни пешеходни пътеки.Бяха провесени транспиранти на предпазните парапети. Протестиращите носеха български знамена. Те излязоха на протест в подкрепа на Декларация срещу готвеното от Община Кърджали застрояване с високи сгради на квартала. Декларацията е подписана от над 600 жители на квартала.

     Протестът не бе разрешен от Община Кърджали. Служители на полицията съблюдаваха да не се допуснат инциденти с участници в движението.

      Участниците в протеста поискаха оставката на главния архитект Делин Запартов, който бе дошъл да изслуша аргументите им. Те го освиркваха и демонстративно ръкопляскаха, когато вземеше думата ,за да отговори на техните упреци.

     Жителите на квартала настояха да бъдат оттеглени промените в общия градоустройствен план, допускащи средно високо строителство по протежение на булеварда при входа на Кърджали откъм Хасково. Те бяха категорични,че ще направят живи вериги , но няма да допуснат багери в квартала. Оплакаха се, че кметът инж.д-р Хасан Азис не е стъпвал в „Байкал” през последните 15 години. Че в него не е подменена дори една тротоарна плочка.

    Питаха къде ще се заустят обратните води на новите сгради,след като и сега има проблеми с канализацията.Къде ще играят децата.В коя детска градина и в кое училище ще ходят.

      По-разпалени жители на квартала,обвиниха арх.Запартов, че обслужва частни интереси и не се съобразява с мението на гражданите. Те му припомниха неговите думи”Кърджали прилича на село.Ще го направя  град”. Посочиха,че във всеки град в цивилизована Европа има квартали с ниско строителство, което не ги прави села. Изразиха готовност да го командироват до там.

    Адв.Даниел Дуков отиде още по далеч.Той каза,че е готов да докаже,че фирма,в която е съдружник роднина на кмета вече купува къщи на предна линия в квартала,за да издига на тяхно място пететажни кооперации.

     За Кърджали бг вести арх.Запартов коментира,че единственото му желание е да бъде преобразен с модерни сгради входа на Кърджали.Той посочи,че е готов да отложи предвиденото за 30 юни обществено обсъждане в сградата на Общината ,докато поутихнат страстите.Арх.Запартов подчерта,че внесеното предложение за застрояване със средно високи сгради може да бъде спряно само със законови мотиви: неспазване на отстояние между сградите, унищожение на зелени площи или ако не са спазени изискванията са паркоместа.

    Адв.Дуков бе категоричен,че арх.Запартов е изчерпан като архитект и след като е презастроил центъра и „Възрожденци” протяга ръка към „Байкал”.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини