Въвеждаме еврото от началото на 2024 г. без преходен период

България ще въведе единната европейска валута от началото на 2024 г. без преходен период. Левът и еврото ще останат едновременно законно платежно средство за един месец.

Това предвижда приетият проект за Национален план за въвеждане на еврото у нас. В Координационния съвет за подготовка на България за членство в еврозоната влизат като съпредседатели управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев и министърът на финансите Асен Василев.  

Ангажиментът на България за приемане на единната европейска валута е препотвърден в Договора за присъединяването на страната ни и Румъния към Европейския съюз.

"Подготовката за присъединяването на България към еврозоната е при целева дата 1 януари 2024 година. Въвеждането на еврото е планирано без преходен период, като датата на приемане на еврото ще съвпада с въвеждането му като официална разплащателна единица. Превалутирането ще се извършва чрез прилагането на неотменимо фиксирания валутен курс между еврото и лева. А след въвеждане на еврото в рамките на месец левът и еврото ще бъдат едновременно законно платежно средство", се казва в съобщението на финансовото министерство.

При изготвянето на плана са следвани добрите практики от държавите членки на еврозоната.

Документът ще бъде публикуван за обществено обсъждане преди внасянето му за разглеждане от Министерския съвет.

Конкретните задачи, които трябва да се извършат в процеса на подготовка за членство в еврозоната с конкретните срокове и отговорни за изпълнението институции, ще бъдат детайлно разписани впоследствие в План за действие към Националния план за въвеждане на еврото.

Източник: offnews

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Чи
    Чичо Скрудж
    4 -3
    08:04, 1 юли 2021
    И банките веднага започнаха да работят клиентите си. Започнаха да предлагат левовете на влог да ти ги обърнат в евро понеже при еврото начисляват малка лихва а при левове няма а понякога е отрицателна лихвата.
  • 2
    Не случайно рижавите островни си оставиха паунда. За да имат задна скорост от геюсъюза.
  • 3
    Мд
    Мдда
    5 -4
    16:25, 1 юли 2021
    Някои хора си мислят че като въведат еврото и ще взимат по 1500 - 2000 евра. Не няма да взимате тъпичи. Ще взимате по 400-450.
    • Мд
      Мда
      4 -4
      16:27, 1 юли 2021
      Освен това думата " суверенитет" е непонятна за повечето.
  • 4
    7 -2
    19:10, 1 юли 2021
    Който не иска с евро, може да се разплаща с рубли.
    • все едно слушам. цск- левски. елементарно мислене и делене. доказано. простака си остава простак завинаги.
    • Не е така, драги ми глупако. Цска и Левски са горе- долу равнопоставени отбори , играещи в една лига. Еврото и рублата НЕ ИГРАЯТ в една лига.
      Едното е световна валута по скъпа от щатския долар, другото е тоалетна хартия, на бедна и мизерна територия, дето само се мисли за велика.
      Схващаш ли сега разликата???
  • 5
    Jh
    JHB
    4 0
    13:09, 2 юли 2021
    Браво, още един пирон в ковчега на русофилите!
Последни новини