Вирусолози съобщават за потенциално лечение срещу SARS-CoV-2

Неотдавнашно проучване на вирусолози от държавния университет в Канзас демонстрира успешно постинфекционно лечение на SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19.

Изследователите от Колежа по ветеринарна медицина Юнджонг Ким и Кионг-Ок "KC" Чанг са публикували изследването си в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences. Те открили, че животински модели, заразени с SARS-CoV-2 и третирани с деутериран протеазен инхибитор, са имали значително повишено оцеляване и намалено вирусно натоварване на белите дробове.

Резултатите предполагат, че постинфекционното лечение с инхибитори на протеази, които са от съществено значение за вирусната репликация, може да бъде ефективно лечение срещу Sars-CoV-2. Тези протеазни инхибитори са клас антивирусни лекарства, които предотвратяват вирусната репликация чрез селективно свързване с вирусни протеази и блокиране на активирането на протеини, необходими за производството на инфекциозни вирусни частици.

Протеазният инхибитор GC376 е бил разработен за лечение на фатална коронавирусна инфекция при котки и сега е в комерсиална разработка като ново изследвано животинско лекарство. "След появата на COVID-19 много изследователски групи съобщиха, че този инхибитор е ефективен и срещу коронавируса, който причинява COVID-19, и много от тях в момента преследват развитието на протеазни инхибитори като лечение", казва Ким, доцент по диагностична медицина и патобиология.

Ким и Чанг модифицират GC376 с помощта на инструмент, наречен деутерация, за да проверят неговата ефикасност срещу SARS-CoV-2.

"Лечението на заразени с SARS-CoV-2 мишки с деутериран GC376 значително подобрява преживяемостта, вирусната репликация в белите дробове и загубите на тегло, което показва ефикасността на антивирусното съединение", казва Чанг, професор по диагностична медицина и патобиология. "Резултатите предполагат, че деутерираният GC376 има потенциал за по-нататъшно развитие и този метод на деутерация може да се използва за други антивирусни съединения за генериране на мощни инхибитори."

Вирусолозите продължават да разработват подобрени инхибитори, използвайки различни методи. В момента деутерираният GC376 се оценява за по-нататъшна потенциална разработка.

Chamandi S. Dampalla et al, Postinfection treatment with a protease inhibitor increases survival of mice with a fatal SARS-CoV-2 infection, Proceedings of the National Academy of Sciences (2021). DOI: 10.1073/pnas.2101555118

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини