Измами за над 700 хил. лв. европари за земеделие установени само за ден

Окръжна прокуратура - Сливен ръководи разследванията по пет досъдебни производства за измами със средства, принадлежащи на Европейския съюз, съобщиха от Прокуратурата.

Престъпленията са свързани с предоставяне на неверни сведения, за да бъдат получени средства от фондове на ЕС. Сведенията са декларирани пред ОС "Земеделие" - Сливен. Досъдебните производства са образувани на 7 юли 2021 г., когато служители от ОД на МВР - Сливен са извършили претърсвания в имоти в различни населени места в областта.

Следствените действия са проведени при условията на неотложност, тъй като това е била единствената възможност за събиране и запазване на вещите и предметите от значение за досъдебното производство. В претърсените обекти не са открити животни, които е следвало да бъдат отглеждани в тях, което е било декларирано пред ОС "Земеделие" - Сливен, като основания за получаване на субсидии.

Процесуално-следствените действия по досъдебните производства продължават.

От областната полиция съобщиха, че става дума за злоупотреба за над 100 000 лева. Проверени са били 13 регистрирани животновъдни обекта в общините Сливен, Тунджа и Гурково. Установени са били редица нарушения, липси и несъответствия с подадените към фонд "Земеделие" данни. Трима души са задържани за 24 часа.

Бенефициент по програма за развитие на селските райони е предаден на съд с обвинителен акт от Окръжна прокуратура - Благоевград, съобщиха от прокуратурата.

Обвиняемата Н.М. е имала регистрирана фирма като едноличен търговец. Като собственик е разполагала с недвижим имот в местност край гоцеделчевското село Борово, който представлявал селскостопански двор с краварници. От прокуратурата посочват, че обвиняемата е подала в Областната дирекция "Земеделие" в Благоевград заявление за подпомагане по мярка 121 "Модернизация на земеделските стопанства" по Програма за развитие на селските райони с цел финансиране на проект, свързан със закупуване на машини и оборудване, както и строителство на кравеферма.

Заявлението за подпомагане било одобрено със субсидия в размер на близо един милион и двеста хиляди лева. От прокуратурата посочват, че е сключен договор за отпускане на финансова помощ по програмата, подкрепена от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по силата на който от Държавен фонд "Земеделие" са предоставени на ползвателя безвъзмездна финансова помощ от 70 процента от одобрените и реално извършени от него разходи, свързани с проекта. Извършено е авансово плащане в размер на 50 процента от одобрената финансова помощ, с което на обвиняемата са изплатени близо 600 хиляди лева. Впоследствие, с предоставена от нея следваща заявка за окончателно плащане, е декларирала, че инвестицията е завършена в срок и изцяло платена, за което са били приложени счетоводни документи.

От прокуратурата посочват, че заявеното от обвиняемата Н.М. не е било вярно и тя не е изплатила задължението по фактури на изпълнителя за строително-монтажните работи в размер на повече от 590 хиляди лева, както и 50 хиляди лева за бизнес план.

От прокуратурата съобщават, че с действията си обвиняемата е целяла да получи средства от Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони и предоставени на българската държава. От там допълват, че предстои делото да продължи в съда.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини