Община Смолян стартира проект за дългосрочна грижа за възрастни с деменция

„Нова дългосрочна грижа за лица с различни форми на деменция и техните семейства в община Смолян“ е проектът, чието изпълнение стартира община Смолян. Той е финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. Договорът за безвъзмездна финансова помощ вече е подписан, общата стойност на проекта е в размер на 400 993,84 лева, като финансирането от Европейския съюз чрез Европейски социален фонд възлиза на 340 844,76 лева, а националното финансиране е на стойност 60 149,08 лева.
Основната му цел е превенция на институционализация на възрастни хора от Община Смолян с различни форми на деменция чрез оказване на подкрепа за тях и техните семейства.
В резултат от изпълнението на проекта ще бъде разкрита социалната услуга Дневен център за грижа за възрастни хора с различни форми на деменция и техните семейства в гр. Смолян за 40 лица, който ще осигури възможност за достъп до висококачествени и устойчиви, здравни социални услуги в общността и осигуряване на дългосрочна грижа за възрастните хора и подкрепа за техните семейства, което ще допринесе за превенция на институционализацията им.
Услугите, които ще предлага центърът са грижа, рехабилитация, терапия, занимания по интереси (родолюбие, плетене, готварство, арттерапия, музикотерапия, градинарство и др.); дискусии по актуални теми, консултиране, информиране и подкрепа, включително и на хората, полагащи грижи за лицата от целевата група в домашна среда; здравна профилактика и др. 
Дневният център за грижа за възрастни хора с различни форми на деменция и техните семейства ще се намира в гр. Смолян, кв. Невястата, ул. Евридика, в част от сградата на бившия Тубдиспансер.
След извършването на подготвителни дейности, необходими преди разкриването на Дневния център, Община Смолян ще извърши подбор на персонал и потребители на услугата, която ще започне да функционира от 01.10.2021 г.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини