Възстановиха паметника на ябълковския дипломат Ангел Грозков

    Възстановеният бюст-паметник на ябълковския дипломат и общественик Ангел Грозков беше открит официално днес в димитровградското село Ябълково.

    Паметникът е издигнат в знак на признателност, но през 1991 г. част от скулптурата е открадната и е намерена в частен двор в село Горски извор. От тогавашната власт начело с кмета Слави Делчев са успели да върнат бюста, но дълго време се съхранявал в кметството.

    Сега паметникът е възстановен със средства на настоящия кмет на Ябълково Костадин Атанасов, каза секретарят на местното читалище „Христо Ботев 1871“ Славея Грозева.

    Тя припомни живота и делото на Ангел Грозков, който е първият народен представител от хасковския край в Първото народно събрание. Роден е в Ябълково и е живял в периода 11 май 1879 г. - 14 септември 1924 г. Произхожда от средно земеделско семейство. Още от юношеските си години се проявява като смел и неустрашим деец против социалните неправди. Бил е инициативен, буден и честен човек. През 1907 г. той и негови съселяни създават Земеделска дружба в Ябълково.

    Извървял е трудния път от обикновен орач и овчар до заместник-председател на Народното събрание по време на управлението на БЗНС. Ангел Грозков е от ония съюзни дейци, които посвещават без остатък живота си на организацията, за благото на народа. Неговият житейски път е пример на всеотдайност за всички поколения.

    Официални гости на откриването на възстановения паметник бяха заместник-кметът на община Димитровград Яшо Минков, Илия Зюмбилев – организационен секретар на БЗНС, Милена Минчева – областен секретар на БЗНС. Събитието уважиха жители на селото и гости. Те отдадоха почит и признателност към Ангел Грозков, поднасяйки венци и цветя пред възстановения паметник в родното му село.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Последни новини