ИТН ще предложи нов проект за правителство със същите приоритети, очаква подкрепа от ИМВ и ДБ

Изображение 1 от 2

    Николай Василев: "Не зная дали това ще ми бъде най-лесната пресконференция, но със сигурност ще е най-усмихнатата."

    "В този номиниран кабинет освен мен няма друго общо с НДСВ. Това щеше да е най- реформаторският кабинет в българският преход, правителство с ДНК на бъдещето."

    Той допълни, че е следвал "тактиката на Има такъв народ" (да не говори - б.р.), но сега е решил да излезе пред медиите.

    "Аз съм единственият човек в България, който е уволнил Делян Пеевски", заяви още той. Според него това е станало във връзка със сделката за "Бургартабак". Единствената връзка с ДПС, по думите му, е някогашната коалиция на НДСВ с ДПС, която трябвало да се състои, защото единствено този път гарантирал членството на България в ЕС.

    "Последните 3 дена върху г-н Василев беше излята невероятна помия от всякакви посоки", каза Тошко Йорданов при откриването на пресконференцията. Според Йорданов тя е започната от ГЕРБ. Сценаристът подкани медиите да зададат въпроси на Василев по повод публикациите срещу него.

     "Никакви чужди посолства нямат никакво отношение към състава на кандидатите за министри, те не са знаели предварително."

    Василев показа управленска програма от 68 страници. Той изброи 5 приоритета, които далеч не били всички:

    • Намаляване на данъци;
    • Бюджет без дефицит за 2022;
    • Ноухау за намаляване на проблемите при обществените поръчки;
    • Повишаване на пенсиите чрез икономически растеж;
    • Увеличение на заплати на медици и учители.

    Познавате ме като най-големия бюджетен ястреб на републиката, каза бившият икономически министър.

    Василев се обяви за свобода за медиите и бизнеса и каза, че е привърженик на парламентарната република.

    За бъдещето си след отказа да участва в правителството, той каза, че се чувства комфортно в икономическите среди, в които работи в последните години и смята да запази приятелски отношения с ИТН и Слави Трифонов.

    За следващото предложение на ИТН за кабинет няма яснота. Тошко Йорданов каза, че вижда потенциален диалог с ИМВ и ДБ в Народното събрание. Той изрази обаче очудване, че от Демократична България са настроени "на нож", а за Бойко Борисов оттам нищо не се чува.

    Астронавтите, които предизвикаха доста шеги в последните дни, не бяха подминати от медиите на пресконференцията. "Това отношение показва колко сме оскотели в последните години", каза Василев. Ние сме имали човек в космоса и това е източник на национална гордост. Ние трябва да върнем националната си гордост.

    Предвидимост за бизнеса, да спестим колкото е възможно разходи до края на годината, изрази експертното си мнение Василев по въпроса за актуализациите на бюджета. Той обаче няма да участва в правителството и тези решения ще бъдат вземани от други.

    Важна е информацията и какво съдържа, заяви Тошко Йорданов, по повод излъчването на каквато и да е информация за ИТН единствено по телевизията на Слави Трифонов. Според него "това е наше право и наше решение".

    ИТН са решили да поемат отговорността да направят правителство на малцинството. Това каза той, като посочи опита си от предишния парламент, когато всички са казвали "правете правителство сами без никакви условия". Предлагаме по-скоро мерки, а правителството решава как ще изпълнява тези мерки. Депутатите ще трябва да гласуват, а министрите да изпълняват приетите от тях мерки.

    Съдебната реформа минава ли през смяна на главния прокурор, бе въпрос, който няколко пъти бе засегнат на пресконференцията. "В учредителната ни декларация пише какво трябва да стане", той трябва да бъде избиран директно, каза Тошко Йорданов. "Който ви каже, че ще махне Гешев веднага щом влезе във властта, ви лъже". Това ще бъде дълъг процес и минава през промяна на законодателството.

    Ако не успеем да съставим правителство, има още два мандата. Парламентарната рулетка ще се завърти. Да не започваме да гадаем какво ще стане. Ако не се договорим с тези две партии, приемаме, че те не ни подкрепят и няма причина да ги подкрепяме, ако те получат манда. Има големи резерви към служебното правителство, там има хора на ДПС, каза Тошко Йорданов, като подчерта, че това е негово лично мнение и не ангажира партията с него. Той отказа да спомене имена.

    В сряда, когато президентът свиква НС, ще имаме ясно заявена информация дали ИМВ и ДБ ще подкрепят този кабинет. Подкрепа от ГЕРБ и ДПС не ни трябва, каза Тошко Йорданов. Ще има ново предложение за кабинет, защото Христо Иванов каза, че този е свързан с ДПС. Няма влошени отношения с Демократична България, имаше непремерени изказвания. Ние не сме коалиционни партньори с тях, за да съгласуваме следващия премиер, каза той. Стремим се да съставим правителство, а не към следващи избори, заяви Тошко Йорданов, като се разграничи от "вдигането на шум в интернет" от последните дни.

    Филип Станев заяви, че ще бъдат приятелски настроени и отворени към медиите. Няма да се приемем на сериозно и да си повярваме, че сме станали политици за един миг, както стана с един пожарникар, каза той. Ние сме сценаристи и медийни хора, спомнете се как пуснахме журналистите по време на предишното Народно събрание, спомнете си как бяха затворени преди това, напомни той.

    "Когато сме готови, където решим" ще бъде обявен новият проект за кабинет. За Асен Василев предложението е било бъде вице премиер и министър на еврофондовете или екологията. Неговото основно желание при участие е правителството е било да спре мръсните пари, така се стигнало до липсата на министър на екологията в предишия проектокабинет. Разногласието е възникнало относно увеличаването на бюджетния дефицит, което той е смятал за необходимо, а ИНТ - не.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Още новини

    Последни новини