Огнеборци от пет области на помощ за пожара в Сакар

    Екипи от пет области ще се включат в гасенето на големия пожар, който пламна в боров масив вчера следобед в сакараските села Студена, Устрем и Планиново.

    Огнената стихия все още не е овладяна. Пламъците вилнеят на територия от около 2000 декара между селата. Огъняте обхванали широколистни дървета. Няма данни за опасност за населените места, уточняват от ОД на МВР в Хасково.

    Още снощи беше потърсена помощ за тежка техника от „ТЕЦ Марица Изток“, която тази сутрин беше на място. В разгара на пожара на място отиде и областният управител Минко Ангелов.

    5 екипа на пожарната и още 5 екипа от Горското стопанство участваха снощи в гасенето на големия пожар снощи.

    От Областната противопожарна служба са поискали помощ от служби от други региони, както и от военните и доброволчески отряди.

    Хасковските огнеборци ще бъдат подпомогнати от колегите си от Стара Загора, Ямбол, Сливен, Кърджали и Бургас.

    Николай Вълчев, директор на хасковската противопожарна служба заяви, че теренът е труднодостъпен и пресечен, което затруднява достъпа на противопожарните автомобили. Той уточни, че през цялата нощ екипите са работили, за да не позволят пламъците да се разраснат на по-голяма територия.

    Днес в местата с широколистна растителност влизат екипи, които ще гасят на ръка. В иглолистната част ще влязат тежките верижни машини, които се очакват от Стара Загора и Ямбол. Над 150 души се борят с огнената стихия.

    На мястото бе и директорът на ОД МВР Хасково старши комисар Венцислав Кирчев, който заяви, че е образувано досъдебно производство и засега няма данни за умишлен палеж.

    Свиканият областен кризисен щаб, който работи на територията на огнището.

    Вероятна версия за пожара е обработката на пасища, откъдето е тръгнал огънят. В момента тече разследване.

    От Областната управа на Хасково съобщиха, че се взимат превантивни мерки, тъй като заради топлото време, тазичаст на годината е рискова за пожари. Подготвя се заповед за забрана за обработка на пасища след 11 ч., която е съгласувана с министъра на земеделието, храните и горите.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини