Отряд шимпанзета атакува горили и убива бебето им

Учени за пръв път станаха свидетели как шимпанзетата убиват горили при две шокиращи атаки, заснети на видео в национален парк в Габон на западния бряг на Централна Африка. 

Изследователите от университета в Оснабрюк и Института за еволюционна антропология на Макс Планк в Германия проследяват голяма група от 27 шимпанзета (Pan troglodytes) след 6 февруари 2019 г., когато за първи път наблюдават шимпанзетата да атакуват група от пет горили от западните низини ( Gorilla gorilla gorilla) - три женски и едно бебе, водени от един мъжки.

"Мъжкият наистина хвърля някои от шимпанзетата във въздуха, така че той наистина се опитва да защити себе си и групата си", коментира съавторът на изследването Симоне Пика, когнитивен биолог от университета в Оснабрюк, пред Live Science. Въпреки, че ранява на три шимпанзета, мъжкият е смазан и в крайна сметка шимпанзетата залавят бебето на групата и го бият до смърт.

Същата група шимпанзета отново нападнала горили през декември същата година и убила друга горила. "Това ни казва нещо за насилствения потенциал на шимпанзетата, за тяхното поведенческо разнообразие, но също и за техните способности за сътрудничество", каза Пика.

Шимпанзетата и горилите обикновено съжителстват мирно, където техните ареали се припокриват в тропическите гори на Централна Африка. Двата вида маймуни обикновено се избягват и дори се хранят с едни и същи плодни дървета без конфликт, според Пика. Шимпанзетата обаче агресивно защитават своите територии срещу други шимпанзета и е известно, че убиват членове на съперничещи групи шимпанзета.

Изследователският екип проследява шимпанзетата, отговорни за убийствата на горилите, като част от дългосрочно проучване на поведението на шимпанзетата в националния парк Loango в Габон. При първото нападение шимпанзетата са били върнати от териториален патрул.

"Отначало забелязахме само писъци на шимпанзета и си помислихме, че наблюдаваме типична среща между индивиди от съседни групи шимпанзета", казва в изявление първият автор Лара М. Ютър, докторант от университета в Оснабрюк. "Но тогава чухме удари в гърдите, характерни за горилите, и разбрахме, че шимпанзетата са се натъкнали на група от пет горили."

Срещата през февруари продължила 52 минути и горилите били принудени да се оттеглят без бебето си. Изследователите не знаят дали вторият инцидент през декември е с друга група горили. Техните констатации са публикувани в Scientific Reports.

Пика може само да предположи защо са възникнали тези безпрецедентни атаки. Шимпанзетата понякога ловуват животни, включително маймуни, и може би са се възползвали от възможността да убият малките горили за храна. Въпреки това, шимпанзетата не показват нормално ловно поведение, според Пика. Например, те са изяли само една от новородените горили и тя е била почти изцяло погълната от една шимпанзе, а не споделена.

Атаките може да са предизвикани от конкуренция за храна. Плодовете са оскъдни за шимпанзетата и горилите през февруари и декември, когато са се случили атаките, така че има засилена конкуренция за тях. Изменението на климата също намалява количеството плодове в тропическите гори на Габон, нещо, което може да създаде още по-голяма конкуренция и следователно да стимулира тези агресивни взаимодействия.

Сега изследователският екип ще разследва възможните причини и ще продължи да наблюдава поведението на шимпанзетата. "Все още не сме разбрали напълно поведението на шимпанзетата и за мен това е толкова невероятно", каза Пика. "Вече знаем толкова много за разнообразието на поведението на шимпанзетата, но след това изведнъж те отново ни изненадват."

DOI: https://doi.org/10.1038/s41598-021-93829-x

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини