Парламентът в Скопие прие резолюцията на ВМРО-ДПМНЕ

Парламентът в Скопие прие резолюция за утвърждаване на държавните позиции на Република Северна Македония в контекста на блокадата на европейската интеграция, внесена от парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ, съобщи МИА.

За резолюцията гласуваха 96 депутати. 95 гласуваха " за", а един се въздържа.

Преди това депутатите подкрепиха поправката, внесена от група депутати, в резолюцията да бъде вписано конституционното име на държавата Република Северна Македония.

Македонската идентичност и език са неприкосновена реалност на нашия народ. Те са наше наследство от предишните поколения и наследство за бъдещите поколения. Именно затова с тази резолюция искаме да сложим край на постоянно съществуващите тенденции за отричане на волята на народа и за преговори без граници по теми и въпроси, които принадлежат на вековете от далечното минало, заяви депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Тимчо Муцунски, обяснявайки необходимостта резолюцията да бъде приета.

Той посочи, че резолюцията дава в ръцете на дипломацията на страната здрав инструмент, с който на международната сцена отговорно ще се грижи за защита на македонската идентичност, традиции, колективен интегритет.

Координаторът на парламентарната група на СДСМ Йован Митрески заяви, че за социалдемократите резолюцията е приемлива, но с приемане на тяхната поправка в нея да е изписано конституционното име на страната - Република Северна Македония

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини