Радев е готов още утре да връчи мандат за правителство на ИТН, ако тя представи кандидат за премиер

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че държавният глава Румен Радев е готов още утре да връчи мандат за правителство на партия "Има такъв народ", ако тя представи кандидат за премиер, съобщи БНР.

Според Йотова вече е време да се разбере дали партията е готова с името на кандидата:

"Защото той трябва да дойде и на него да му бъде връчен този мандат. Толерансът вече беше даден достатъчно много дни. Нашето мнение е, че България час по-скоро трябва да има своето редовно правителство".

Дали и как ще продължат преговорите за нов кабинет остава неясно. Днес от партия "Има такъв народ" обвиниха "Демократична България" и коалиция "Изправи се БГ.Ние идваме!", че се опитват да налагат имена на министри, с което, според партията на Слави Трифонов, правят нови избори все по-възможни. От ДБ реагираха, че ИТН се опитва да прехвърли отговорността, но не е дала отговор по основните въпроси, които от обединението са поставили.  "Демократична България" остават в очакване ИТН да ги поканят и да покажат състава на Министерски съвет, да дадат формулата и да поемат ясни ангажименти по конкретни политики, отговори съпредседателят на партията Христо Иванов на обвиненията на депутатите на Слави Трифонов. "Оставаме конструктивни", заяви той.

Мая Манолова също повтори вчерашната позиция, че ИНГНИ няма да подкрепи кабинет, в който виждат "опит за инсталиране през задния вход на лица и влияния, свързани с ДПС и ГЕРБ". Именно вчера била светнала "червената лампичка", че подобно влияние може би е факт, изрази опасения Манолова. От ИБГНИ потвърдиха и готовност, ако бъде подменена волята на народа, отново да излязат на протест. Засега обаче разговорите с "Има такъв народ" продължават.

Не е ясно какви разговори има в момента, но Слави Трифонов излезе с нов монолог във Фейсбук, с обвинения към двете партии на протеста, да си спомнят кой е врага.

Нинова със задоволство съобщи днес за 100% съвпадение с ИТН относно съдебната реформа.

От ДПС дадоха недвусмислен знак, че не подкрепят, след като подкрепа не им е искана, и няма да подкрепят, преди да станат ясни конкретните имена.

И днес към края на работния ден конкретни имена за състава на бъдещото правителство няма.

Междувременно от ИТН днес атакуваха и двамата служебни министри, към които партията първо отправи покани да участват в новия кабинет - Асен Василев и Кирил Петков. Всеки от тях отхвърли лаконично обвиненията като неоснователни. Споменаването на имената им - с добро, вчера изглежда отприщи бурните реакции днес, но за момента никой от тях, нито от преговарящите с ИТН партии, не е казал нещо ново относно евентуалното им участие в новото правителство. Вчера Христо Иванов изрази недоумение, че не се разговаря с министрите от служебното правителство, а Мая Манолова посочи, че имената в новото правителство трябва да са с авторитет и компетенции като техните.

Коментари в сайта (2)

  • 1
    3,
    3,22
    2 0
    20:04, 29 юли 2021
    Радев,няма нужда от мандати!Викай танковете,че няма да има подобрение много години!
  • 2
    Хр
    Хр. Хр.
    0 0
    09:15, 30 юли 2021
    Ееееееее стига бееее. Ще им дадеш ли мандата. Недей бе. Не за казали какво ще правят. Да не ги изтървеш да имат различно мнение от теб. Трябва да ги изконтролираш нищо че са твои хора.

Още новини

Последни новини