Партии употребиха изслушването за ББР за разчистване на сметки

Основно ДПС и "Има такъв народ" използваха днес изслушването на министъра на икономиката Кирил Петков за ситуацията в държавната Българска банка за развитие (ББР), за да разчистват междуличностни или партийни сметки. ДПС се опита да убеди, че бившият й депутат Делян Пеевски не се е възползвал от раздаването на парчета от баницата под формата на големи изгодни кредити през банката, а "Има такъв народ", които от сутринта атакуват министъра на финансите Асен Василев, подновиха атаката, включвайки в нея и Кирил Петков. Двамата работят заедно извън заеманите в момента политически постове и освен това бяха канени, заедно с министъра на образованието Николай Денков, да участват в проектокабинета на "Има такъв народ". Те обаче отклониха поканата и освен това Василев и Петков държат, ако приемат постове, да са и двамата.

Големият бизнес получава заеми, предвидени за малкия

Кирил Петков синтезира откритото до момента при проверката на дейността на ББР. Потвърди, че макар и създадена да кредитира малкия и среден бизнес банката е раздала 90% от кредитния си портфейл (от общо около 2 млрд. лв.) в момента на 20 големи фирми от "определен кръг". Средният размер на отпуснатите заеми е 80 млн. лв., което Петков определи за нечувано и сравни със средния размер от 500 хил. (в неуточнена валута), отпускани от аналогичната банка в Канада. Допълни, че освен това две трети от тези 20 големи заема, някои от които и за по 150 млн. лв., са при условия в продължение на целия срок да се плащат само лихви и в последната година да се погаси главницата. Петков обясни, че по света подобни видове заеми, които нарече с "балонна структура", се смятат за много рискови и условията по тях не са така изгодни като тези тук, а освен това обезпечението е "много сериозно".

Оправданието на ръководството на банката, че се кредитират големи фирми, било, че така банката ще бъде на печалба. той обаче посочи, че за 2020 г. ББР е на загуба от 130 млн. лв., а за тази година се прогнозира, че тя ще достигне 250 млн. лв. Причината за това са заделяните големи провизии заради тези кредити.

При проверката досега се е установило и това, което вече неофициално се знаеше, че отделът на банката за управление на риска не е търсил подробно информация за свързани лица, на каквито банката има ограничение каква част от портфейла да отпуска, а е правена само проверка в търговския регистър.

Даде конкретни примери за нелогични условия по големи заеми без да споменава имената на фирмите заради банковата тайна, но посочи, че за един от тях вече се знае, че ще бъде сезирана прокуратурата. Той е за 100 млн. лв. на дружество със затруднения, но с актив - качествен имот, който при невръщане на заема би могъл да удовлетвори дълга към банката. Ръководството на банката обаче привлича консултанти, които разделят дружеството на две и заемополучател е това, в чиито активи имотът не присъства. "Много ясно се вижда, че рискът на банката е вложен по най-неподходящия начин. В момента надзорът събира тези данни и ще го вкара в прокуратурата този заем", обяви Кирил Петков.

Уточни, че все пак банката е много добре капитализирана, което се дължи на факта, че държавата е вкарала в нея 1.4 млрд. лв. пари на данъкоплатците. Обяви, че тя би била в добро състояние дори да не се върнат тези кредити. "Лошата новина е, че не вярваме, че част от тези кредити ще бъдат върнати и това ще предизвика сериозни загуби от парите на данъкоплатците", допълни той.

"Искаме да завършим детайлния анализ на всеки от тези кредити, за да видим точно какъв е рискът на банката. При нарушения ще даваме искове към съдебната система и прокуратурата. Но тази банка има смисъл да съществува, според мен, защото няма успешна държава, която няма такава банка" 

Взимал ли е Пеевски заеми

Това бе централен въпрос за депутатите от ДПС. Очаквано активен по въпроса бе Йордан Цонев с ясното съзнание, че ръководствата на банката досега не са проверявали свързаност, както биха проверили властите в САЩы например, когато подготвят санкции по закона "Магнитски". В допълнение през последните няколко години формално Пеевски се раздели с цялата си собственост и официално има само две кухи фирми, показа проверка на "Капитал".

Като физическо лице Пеевски не взимал заеми от ББР, обяви Петков. По линия на фирмите той обясни, че отделът по риска в банката просто е проверявал за свързаност в Търговския регистър и ако не е откривал очевадна свързаност, е приемал, че нещата са наред. Посочи, че "Благоевград БТ", в която Пеевски е бил миноритарен акционер обаче, е получавала заеми. Допълни, че се изследват връзки в момента не само на база дали Пеевски е бил в съответните фирми, а и по линия на санкциите по закона "Магнитски", за да няма риск за ББР по тази линия. Обясни и че е разпоредил да се изследват истинските връзки между фирми и хора, а не просто да се гледа в Търговския регистър. Неотдавна Петков назова Пеевски като свързан с 4 от осемте най-големи клиента на банката, които общо са получили над 0.5 млрд. лв. заеми. Всички те са формално независими една от друга, а собственици на книга са техните мениджъри, напомня "Капитал".

В необичайно спокоен тон Цонев предложи бившият им колега да бъде проверен за свързаност и по текстовете на закона за кредитните институции, където според него такава проверка била най-всеобхватна.

Раздяла с ПИБ, но да остане държавна

Петков изрази надежда акциите на Първа инвестиционна банка, търгувани на Българската фондова борса да поскъпнат поне до 5 лв. при 1.70 лв. в момента, за да може ББР да продаде дела си, за който плати с пари на данъкоплатците 140 млн. лв. през миналата година по решение на правителството. Целта тогава бе да се подкрепи ПИБ в увеличението на капитала, което тя сама не успя да направи, като последно неизпълнено условие от страна на България за да получи покана за влизане в т. нар. чакалня на еврозоната. "Не е работа на ББР да държи такава инвестиция", посочи Петков.

Той не смята, че е добра идея банката да се приватизира и всъщност никоя от парламентарно представените партии не предлага това.

"Не вярвам, че тази банка трябва да се приватизира, защото най-опасното би било когато има големи кредити с неясни обезпечения и още не се управлява правилно, да я сложим да се приватизира за малка сума и най-опасното би било да се замете какво се е случвало преди с тези кредити", обяви Петков. Идеята за приватизация бе лансирана от Николай Василев, който бе поканен от "Има такъв народ" да оглави кабинет на партията, но заради остра реакция от различни посоки кандидатурата му бе оттеглена.

А къде е Асен Василев

След като сутринта хората на Слави Трифонов в парламента атакуваха отказалия им пост министър на финансите Асен Василев това продължи и при изслушването на Петков.

Този път депутатът Любомир Каримански попита дали Петков или Министерството на икономиката чрез програмата "Джереми" и Фонда на фондовете, който пък е под шапката на Министерството на финансите, са инвестирали в компании, свързани с Виолета Лорер. Тя е зам.-министър на финансите и ресорно надзирава рабоата на Фонда, а според думите на Каримански съпругът й Даниел Лорер е партньор в дружества, получавали финансиране чрез тези инструменти. Бяха намесени като други негови съдружници и още имена като пример за бенефициенти.

Петков каза, че Лорер е един от най-големите професионалисти, които познава и че тя е била умолявана от колегите си в компанията в Швейцария, където е работила преди да поеме поста, да остане, но тя избрала да се върне в България. Посъветва критиците й да се срещнат с нея, за да се уверят в това.

Каримански попита защо Петков и Василев не са променили корупционните критерии, определени от бившия министър на финансите Владислав Горанов и под погледа на бившия вицепремиер Томислав Дончев, за работата на фонда на фондовете. Депутатът попита Петков и отсъстващия от залата негов колега Василев как се борят срещу "тези корупционни практики, срещу които ние със сигурност се борим и ще се борим". Петков отговори, че едно от може би най-ценните неща, които притежава, е независимост, компанията му не е финансирана по никой от инструментите. "Управлявах една много успешна компания, която изцяло е финансирана с частен капитал и в нея съм мажоритарен акционер. Никой от този тип фондове не е инвестирал при мен. Това ми дава възможност да правя всичко каквото правя. Никой не може да ми се обади по телефона и да ми каже какво да правя", обяви той.

Томислав Дончев пък отрече под негово ръководство да е имало корупционни схеми, жегнат от споменаването на името му.Представителите на ГЕРБ, при чието управление в три мандата най-добре се разви цитираната сега порочна схема в работата на ББР обявиха, че Петков още от първия ден на поста е попаднал между две лобита - едното, което иска да приватизира банката, и другото, което иска да я ликвидира. Бе лансирана тезата, че министър е под влиянието на лобито, което лансира тезата, че ББР трябва да финансира "високорискови стартъпи", което не било лошо, ако не става дума за държавна банка.

От името на БСП депутатът Георги Кадиев коментира, че откакто Стоян Мавродиев е оглавил преди години банката всички са допускали, че там има нередности, но докато Кирил Петков сега не ги е огласил, не се знаело какви са конкретно. Междувременно обаче от години седмичникът "Капитал" огласява конкретна информация за тези нередности. "Надявам се повече никога да няма такава концентрация на кредити", посочи той.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини