Пробация за лекар, причинил смъртта на дете

Само на 3 години пробация е осъден анестезиологът Здравко Кескинов, заради чиято грешка 11-годишният Илия Павлов от Пирдоп издъхна миналата година при рутинна операция заради възпален апендикс.

Момченцето издъхна на операционната маса на 19 ноември, когато вместо в трахеята лекарят вкарал интубационната тръба в хранопровода му. Д-р Кескинов бе обвинен за убийство поради немарливост, което се наказва с до 5 г. затвор.

Той обаче признал вината си и поискал бърза процедура, при която съдът е бил длъжен да му даде под минимума наказание, съобщи в. "24 часа". Присъдъта е произнесена през юли. Така Кескинов се отървал с 2 години и 7 месеца задължителна регистрация по адрес и срещи с пробационен служител, както и 3 години безвъзмезден труд - по 320 часа през всяка от тях. Наложена му  е и забрана да практикува лекарска професия за срок от 3 години - максималното такова наказание, позволено от закона.

Анестезиологът вече веднъж е бил осъждан през 1995 г. за причинена смърт поради немарливост от Кърджалийския окръжен съд, но е реабилитиран.

Сега родителите на малкия Илия - Светлана и Петър, които са потресени от ниската присъда на Кескинов, ще съдят болницата.

"Решили сме да съдим болницата в Пирдоп, защото те са виновни, че не са проучили лекаря. Освен че е убил друг пациент преди години, разбрахме, че е лежал и в психиатрия. Може ли да назначиш такъв човек да слага упойки", казват родителите, които имат и по-малка дъщеричка.

"Пробацията е подигравка с нашата мъка. Нито ще изпита болката, която ние изпитваме, нито ще усети реално наказание за това, че за 2-и път убива човек. И какво остава - да тръгна да си отмъщавам. Най-много ме е яд, че след години пак ще почне да лекува и пак ще убие някого, може и да е друго дете. И какво тогава - другият човек да тръгне да го трепе ли?", казва бащата.

Заради грешката на Здравко Кескинов умря още един човек. Две седмици след инцидента се самоуби и д-р Николай Велчев, извършил операцията на детето, който първоначално бе нарочен за виновен. Впоследствие се доказа, че той няма никаква вина за смъртта на детето.

"Стоя затворен в дома си и нямам желание нищо да правя. Пия си редовно лекарствата, без тях нито мога да спя, нито да чета, дори да говоря спокойно", казва пред екип на вестника анестезиологът, който сега живее в родния си Пловдив напълно сам и се поддържа с успокоителни.


Според заключението на експертите д-р Здравко Кескинов страда от леко психическо заболяване - рецидивиращо депресивно разстройство.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини