74% от заразените са били ваксинирани, показва изследване на огнище на COVID-19 в Масачузетс

Около три четвърти от хората, заразени в огнището на COVID-19 в Масачузетс, са били напълно ваксинирани срещу коронавируса, като четирима от тях са се озовали в болницата, според нови данни, публикувани в петък от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ.

Новите данни, публикувани в седмичния доклад за заболеваемост и смъртност на американската агенция, също установиха, че напълно ваксинираните хора, които се заразят, носят в носа си толкова вирусни частици, колкото неваксинираните хора, и биха могли да го разпространят при други индивиди.

"Тази констатация е обезпокоителна и беше ключово откритие, довело до актуализираната препоръка на CDC за маска", казва директорът на CDC д-р Рошел Валенски в изявление. "Препоръката за носене на маски беше актуализирана, за да се гарантира, че ваксинираната общественост несъзнателно няма да предаде вируса на други, включително на техните неваксинирани или имунокомпрометирани близки."

Във вторник CDC обърна курса на своите предишни насоки и препоръча напълно ваксинирани американци, които живеят в райони с висок процент на инфекция с COVID-19, да възобновят носенето на маски за лице на закрито. Насоките обхващат около две трети от населението на САЩ, според анализ на CNBC.

Данните, публикувани в петък, се основават на 469 случая на COVID-19, свързани с множество летни събития и големи обществени събирания, проведени през юли в окръг Барнстейбъл, Масачузетс, който обхваща Кейп Код. Събитията са били проведени в Провинстаун, според NBC News.

Приблизително три четвърти, или 74%, от случаите са настъпили при напълно ваксинирани хора, които са завършили двудозов курс на ваксините с тРНК или са получили единодозовата ваксина на Johnson&Johnson.

Като цяло 274 ваксинирани пациенти сред заразените са били симптоматични, според CDC. Най-честите симптоми при тях са били кашлица, главоболие, възпалено гърло, мускулни болки и треска. Сред петимата хоспитализирани, четирима са били напълно ваксинирани, според агенцията. Не се съобщава за смъртни случаи.

Идентифициран е делта варианта при 90% от пробите от 133 пациенти.

Докато многобройни проучвания показват, че ваксините не работят толкова добре срещу делта варианта, колкото срещу другите щамове, здравните власти казват, че те продължават да са много ефективни, особено за защита срещу тежко боледуване и смърт. Приблизително 97% от новите хоспитализации и 99,5% от смъртните случаи в САЩ са сред неваксинирани хора, повториха здравните власти в САЩ тази седмица.

CDC също така посочва, че данните имат ограничения. Агенцията отбеляза, че с увеличаването на обхвата на ваксинацията на ниво население, ваксинираните лица вероятно ще представляват по-голям дял от случаите на COVID-19. Освен това асимптоматичните случаи може да са недостатъчно представени, каза агенцията.

CDC също така каза, че докладът е "недостатъчен", за да се направят изводи за ефективността на разрешените ваксини срещу COVID-19, включително делта варианта, по време на това огнище.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Го
    Гочо
    0 -1
    13:36, 5 авг 2021
    Нив Нюрнбергски процес ще има. Бъдете сигурни. Истината винаги излиза
Последни новини