Министри с идея за стипендии и хъб за млади художници и културно предприемачество

Софийски арсенал - музей на съвременното изкуство, да се превърне в своеобразен хъб за млади художници и културно предприемачество. Това е идеята на служебните министри на икономиката Кирил Петков и на културата Велислав Минеков. Двамата представиха възможностите за потенциално меценатство и инвестиции в арт пространството.

Предвижда се и ремонт на втория и третия етаж от бившата военна лечебница.

"Това ще бъде проект, който ще съчетава икономика и култура. Културата е много важна, но за да бъде устойчива, тя трябва да бъде част и от икономиката. Надяваме се под този покрив да имат място и предприемачи в сферата на културата", заяви Кирил Петков.

Според него културата може да се самоиздържа, ако е направена по смислен начин. В начинанието може да се привлече и бизнесът. Петков даде за пример проектите на Кристо и Жан Клод.

"Част от идеята е да привлечем млади хора в изкуството, едновременно с млади предприемачи и да помислят за бизнес модели и за това как дори да създават стартъпи в сферата на изкуството. Надяваме се това да бъде първият такъв център, който да дава възможност за преплитане на предприемачество и култура", обясни министърът на икономиката.

Според проф. Велеслав Минеков за съжаление у нас липсва нещо, което се отразява лошо върху завършващите изкуство хора. В Европа такива хора се подпомагат.

"Трябва да дадем шанс на тези, които могат – най-достойните да не остават на улицата, след като завършат своето образоване", заяви Минеков.

Професорът допълни, че ще разговаря с бъдещия директор на Фонд „Култура” и Управителния съвет и ще настоява една определена сума да се насочи като стипендии за подобни актове. В чужбина тези стипендии обхващат период за по 10 години. В България може да се започне с три- или петгодишни стипендии, смята Минеков.

Петков пък обеща да проведе разговори с компании и частни фондации.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    ??
    ???
    0 -2
    15:40, 9 авг 2021
    Как служебното правителство смятат да привлече чужди инвеститори при тези цени на електроенергията? Или ще привлече инвеститори които не ползват електричество?
Последни новини