Филип Попов: Иван Гешев има право да атакува пред КС правилникът на Народното събрание

Има ли противоконституционен член в правилника на Народното събрание, който главният прокурор Иван Гешев да атакува с право пред Конституционния съд"?

"В рамките на това изслушване, на тази дискусия, това са възможностите на Народното събрание, в които мога да добия някаква информация, касаеща работата на прокуратурата. Докладът на прокуратурата във връзка с нейната дейност, с изпълнението на закона би следвало да бъде внесен днес в Народното събрание. Там най-вероятно ще има много по голяма информация повече подробности, статистика, която би насочила Народното събрание в посока за това как прокуратурата на Република България изпълнява закона и си върши работата", каза за БНР Филип Попов, секретар на парламентарната група на "БСП за България", член на комисията по конституционни и правни въпроси.

По думите му главният прокурор Иван Гешев е повторил това, което всички сме гледали и слушали в медиите.

"Нямаше възможност да се разкрият детайли по определено дело. На няколко пъти, доколкото забелязах, в самата комисия той изрази лично негово мнение по определени казуси и  въпроси", допълни в предаването "Преди всички" Попов.

Депутатът Филип Попов коментира, че главният прокурор Иван Гешев има право да атакува пред Конституционния съд правилникът на Народното събрание.

"Правилникът за организация и дейността на Народното събрание има силата на закон, но това може да го реши единствено и само Конституционния съд".

Във връзка с предложението на депутати от "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се.бг. Ние идваме" да се направят промени в структурата на Бюрото за защита на свидетели, Попов заяви, че би могло да се усъвършенства законодателството.

"Основна функция в този закон на практика изпълнява главния прокурор, защото Бюрото за защита на свидетели е към главния прокурор на Република България. Той изпълнява и други функции, които не са само по защита на свидетели, което разширява периметъра му. Дават му се полицейски правомощия, по охрана, правомощия по обезпечаване и събиране на доказателства, което е извън компетенциите и замисъла на Бюрото, но това е записано в самия закон. Мисля, че може да се преразгледа този законопроект".

По отношение на записите с полицейско насилие върху протестиращи пред сградата на Министерския съвет,  Филип Попов съобщи, че когато е бил изискан от СДВР записът от камерата той е бил моментално предоставен.

"НСО по закон не може да предостави този запис на други  лица, освен на правоохранителните органи, в случая на СДВР".

На 19 август се проведе заседание на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения, на което депутатите изслушаха началникът на НСО бригаден генерал Емил Тонев.

Източник: БНР

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини