Словакия за първи път отбелязва официално смазването на Пражката пролет

Утре Словакия ще отбележи официално за първи път своя възпоменателен ден за инвазията на войските на Организацията на Варшавския договор, която смазва т. нар. Пражка пролет през 1968 г., съобщи националната информационна агенция ТАСР.

"Помненето на събитията от 1968 г. става още по-важно, защото оттогава мина повече от половин век. Хората, които са живели тогава, сега са по-възрастни, а политиците, участвали в тези събития, вече не са между живите. Трябва да бъде напомнено, че това беше окупация на нашата страна, както и изключително тежка военна инвазия, при която до края на 1968 г. загинаха над 100 човека, повече от 20 от които в Словакия", каза пред ТАСР историкът Патрик Дубовски от словашкия Институт за национална памет.

Нахлуването е било най-голямата военна операция в Европа след края на Втората световна война. Смята се, че в резултат на инвазията през 1968 г. и присъствието на Съветската армия до 1991 г. в тогавашна Чехословакия са загинали над 400 души, отбелязва ТАСР.

"Това бе неоправдана интервенция, каквато Европа е преживявала много малко - например, Унгария през 1956 г., или някои акции в Полша. Но те са станали сравнително скоро след края на Втората световна война. През 60-те години на 20-и век обаче несъгласието с реформи не е трябвало да бъде изразявано по един толкова жесток начин", коментира Дубовски.

Денят на жертвите на окупацията на Чехословакия през 1968 г., 21 август, бе включен в списъка на възпоменателните дни в Словакия със закон, приет от парламента през ноември. 21 юни пък бе обявен в страната за Ден на изтегляне на съветските окупационни сили от Чехословакия през 1991 г., припомня ТАСР.

В нощта на 20 срещу 21 август 1968 г. военни части на Организацията на Варшавския договор нахлуват в Чехословакия. В т. нар. операция "Дунав" официално се включват пет държави - Съветският съюз, Унгария, Полша, България и Германската демократична република, която обаче де факто не изпраща военни части. Главната цел на инвазията е да бъдат спрени опитите за реформиране на социалистическата система в Чехословакия по време на Пражката пролет, отбелязва ТАСР.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини